Dosyfruit doseerpomp

PCM Dosys doseersystemen, Never waste a drop!

In een traditioneel doseer systeem, gaat waardevol product verloren oa. door; mechanische inefficiëntie, aanzuigen bij opstart van de pomp, bij productwisseling, instellen receptuur en afschakelen van productierun.

De hoeveelheid die bij elke dosering verloren gaat lijkt ogenschijnlijk te verwaarlozen, maar door het te vermenigvuldigen met het productie volume loopt het snel op, speciaal als we spreken over kleine productie runs, met wisselende recepturen op dezelfde productie lijn.

PCM  Dosys berekende nauwkeurig de hoeveelheid fruitverliezen wanneer fruit uit gesloten containers wordt gedoseerd op een yoghurt afvullijn. Het resultaat is zeer  indrukwekkend. Het verlies kan oplopen tot honderd duizenden euro’s per lijn, per jaar afhankelijk van de fruitconcentratie en het aantal product wisselingen per dag.

Fruit wissels geven het grootste verlies, de overgangsfase en de synchronisatie tussen het fruitstation en de vulmachine zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Dankzij de Dosys technologie, Dosyfruit™ doseerunits, is de overgangsfase teruggebracht tot slechts 2 doseer slagen. Bovendien maakt de  volumetrisch nauwkeurigheid van de Dosys doseerpomp de  synchronisatie met de verpakking machine eenvoudig. Misdruk van etiketten en daarmee onnodig productverlies wordt hiermee voorkomen.

De nauwkeurigheid van de fruit doseer pomp  is een niet te onderschatten issue. Een 0,5% overdosering vertegenwoordigd 48% van de operationele kosten van een fruit doseerstation! In een rekenvoorbeeld is dit een kostenpost van. €40.000,- per jaar op basis van 15% fruit met toepassing van twee aroma’s.

Het is te simpel om over de concurrentie te schimpen. PCM berekend daarom samen met de klant de te verwachte operationele kosten op basis van fruitsamenstelling, fruit prijs  een FFS cyle speed. De resultaten laten altijd een enorm bedrag aan fruit verlies zien.

Het blijven indrukwekkende getallen maar de resultaten van een Dosys fruit station steken positief af bij overige systemen. Dosys technologie beslaat het optimaal gebruik van fruitslangen,  management meerdere aroma’s en toepassen van de juiste afschakel procedures. Het niet hoeven toepassen van een doorstroom meter en een PID regeling zijn enkele redenen waarom aanzienlijke besparingen kunnen worden bereikt.

PCM Dosys wordt exclusief vertegenwoordigd door Spin Pompen www.spinpompen.nl