schroef- of lobepomp

Ontwikkeling van een unieke hygiënische verdringerpomp

De “Spin pomp” of eigenlijk de  Bornemann schroefspindel pomp is met zijn contactloze  afwikkeling  van de twee schroeven (spindels) de verdringer pomp die zich de komende 10 jaar nadrukkelijk zal onderscheiden in de Food en Farma. Wat heeft deze laatbloeier in zich dat hij zich manifesteert tussen de gevestigde orde van lobbe – en excentrische wormpompen?

Eigenschappen

Simpel kun je concluderen dat de schroefspindelpomp een verbeterde lobe pomp is. Echter de lineaire doorstroming van het te verpompen product maakt het verschil. Grote zuigkracht, zeer lage NPSHr, luchtverplaatsing tot 70% gasaandeel, minimale product beschadiging, en het grote regelbereik van 100 tot 3000 rpm, zijn sterke troeven. Door dit grote regelbereik kan de proces verdringerpomp de CIP reiniging van zichzelf en de installatie voor zijn rekening nemen. De contactloos draaiende spindels kunnen op hoge temperaturen voor bijvoorbeeld SIP reiniging op temperaturen tot 140 graden C ingezet worden. Voordeel is dat geen separate SIP centrifugaalpomp nodig is. Verder kan bespaard worden op de besturing en omloopleidingen en kleppen die in een normale CIP installatie van een verdringerpomp noodzakelijk zijn.

EHEDG gecertificeerd en “ultiem reinigbaar”, zeker in vergelijking tot andere EHEDG gecertificeerde pompen. Onder andere door de centrale positie van de seals in de pomp. De seals zitten namelijk midden in de productstroom, waar ze voor een goede CIP-reiniging ook horen te zitten.

Uitbreiding

Bornemann heeft de reeks uitgebreid met het model SLH50 en de SLH180 als aanvulling op de bestaande reeks hygiënische EHEDG gecertificeerde Schroefspindelpompen. Voor de capaciteitsrange is de limiet nu 180 m3/h op water en 40 m3/h op viskeuze massa tot 20.000 cp.

Toepassingen

Vanaf 0,5 m3/h is dit pompprincipe een interessante keuze om zowel dunne als dikke producten te verpompen, tot drukken van 20 bar. De meest uiteenlopende toepassingen zijn al ingevuld; het blenden van bier, het voeden van sproeidrogers, het oplossen van poeder in een vloeistofstroom, maar ook bij het verpompen van vleesdeeg naar een extruder. Hiermee heeft dit pompprincipe ons goede referenties opgeleverd.

Spin Pompen

Spin Pompen is gespecialiseerd in advies en levering van hygiënische verdringerpompen en doseersystemen voor de Food en Farma.