Tandwielpomp op cacaomassa

Er is een hiërarchie op basis van de aanschafprijs bij de keuze van pompen. De ondergrens, bij verdringerpompen, begint zo’n beetje bij de tandwielpompen. Neem in gedachte  de onderkant van een piramide en het wordt duidelijk wat het volume aan pompen is die hun weg vinden naar de markt.

In tandwielpompen is er in de loop de tijd wel een diversiteit aan constructies ontwikkeld die elk hun eigen voor – en nadelen kennen.  Belangrijk voor de diverse adviseurs is dat men de kenmerken van de pomp vertaalt naar de specifieke toepassing bij de klant.

Een veel voorkomende applicatie is het verpompen van cacaomassa. Voor alle bruine chocolade wordt  als basisgrondstof de cacaomassa gebruikt. Hoe meer puur de chocola, hoe groter het aandeel cacaomassa zal zijn.  Voor de productie van deze min of meer eerste levensbehoefte worden van oudsher tandwielpompen toegepast.

Karakteristiek voor cacaomassa is de abrasiviteit van de vermalen cacaoboon. Primair moet de te kiezen pomp dus een bepaalde slijtvastheid kunnen bieden. Over hygiëne hoeft niet te lang worden nagedacht er is geen bacteriologisch probleem, daarom is reiniging van de pomp geen noodzaak. Sowieso is water in combinatie met cacaomassa uit den boze, vermenging van deze twee vloeistoffen zou een nieuw soort beton vormen.

De tandwielpomp is dus toepasbaar en kostengunstig, het gaat er nu alleen nog om welke type tandwielpomp men toepast. Een groot onderscheid kan men maken tussen inwendig en uitwendig vertande tandwielpompen.

Spin Pompen heeft bij een welbekende chocolade repen (candy bar) fabrikant de bestaande rondselpompen vervangen door uitwendig vertande tandwielpompen. De klant heeft vele jaren gezocht naar oplossingen die varieerde van aanpassingen in besturing tot het vervangen van leidingwerk en kleppen. De levensduur van de rondselpompen bleef echter minder dan 3 maanden.

De hoge druk van 8 bar speelde de rondselpomp parten, de interne afdichting van het rondsel, idler en pomphuis zijn ruimer dan die van de uitwendig vertande tandwielpomp. Bovendien is het samenspel van de geharde tandwielen van de tandwielpomp meer in balans dan van de rondselpomp. Belangrijk verschil is ook het hogere toerental waarmee de tandwielpomp zijn werk doet. Het resultaat is een standtijd van meer dan 1 jaar.

Deze klant bespaart minimaal 20.000,- per pomp per jaar. Met een, op het eerste gezicht, eenvoudige pomptoepassing wordt dus ongemerkt veel geld uitgegeven bij een verkeerde selectie van de pomp. Een advies met kennis en ervaring is, in dit verband, niet te versmaden. Spin Pompen heeft overigens met meerdere pompprincipes ervaring, die succesvol worden ingezet in de cacaoverwerkende industrie.