Drum Pompunit

200 liter vaten tomaten pasta en pindasaus leegpompen en doseren!

Een westerse economie zonder tomatensaus is ondenkbaar. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de industrie op vele fronten tomatenpasta verwerkt als grondstof voor een veelheid aan producten.  De Tomatenpasta is dikvloeibaar waardoor een ‘’standaard’’ pomp dit lastig in beweging krijgt. Het gedrag van tomatenpasta is tixotroop, dwz. Naar mate de vloeistof in beweging komt  is de viscositeit lager. (we kennen allemaal de reclame)

Door de fabrikant en groothandel wordt tomatenpasta aangeboden in blikken van 5,10, 20 kg, Bij grootverbruik zijn ook vaten van 200 ltr. beschikbaar.

Naarmate de productiecapaciteit toeneemt zal men eerder kiezen voor de ‘’bulk verpakking’’ te verkiezen. Het omslagpunt wordt bepaald door de handlingtijd, productverlies, doseernauwkeurigheid en de kostprijs van de verpakking te beoordelen.

uitdaging:

Onze klant, groot in kant en klaar gerechten en verse sausen, heeft met de toename van hun productievolume een bottle neck vastgesteld in de dosering van tomaten pasta. Met  het openen van de blikken is er kans op verwonding. Doordat er veel product achterblijft in de huidige verpakking zocht men naar verbeteringen. De handmatige productie van kant en klaar maaltijdsoep- en sausen is een mooi ambacht. Maar op grote volumes wordt met een pompsysteem efficiënter de juiste hoeveelheid gedoseerd naar meerdere kookketels.

Oplossing:

Met de goede ervaringen die onze klant heeft opgedaan met de schroef spindelpomp is Spin Pompen gevraagd een oplossing te bieden in de verwerking van tomatenpasta,  kookroom en pindasaus. De vraag van pomp en vatenleeg unit komt samen in het concept van de BINEM (BIN Emtying) unit.

Het  resultaat is een totaal oplossing waar in het legen van 200 liter drums wordt voorzien. Afwijkende maten drums kunnen op doeltreffende wijze worden gepositioneerd  en zelfs taps toelopende vaten kunnen worden verwerkt. Ook de liner (plastic zak) in het vat geeft geen beperkingen om het vat volledig schoon te krijgen. De dosering op basis van weegcellen maakt een universele inzet op een range van producten mogelijk.

De unit wordt via een ingenieus ‘’CIP- vat circulatie systeem’’ CIP gereinigd. Demontage van onderdelen is niet nodig, dit bespaart zeer veel omschakeltijd.

De klant heeft een slag gemaakt in het professioneel verwerken van zijn grondstoffen. Deze worden nu nauwkeurig en volgens de huidige hygiënische eisen verwerkt. Deze klant heeft met deze investering een basis gelegd voor productieoptimalisatie en verdere groei.