Een verdringerpomp selecteren

Hoe selecteer ik de juiste verdringerpomp?

De selectie van de meest geschikte verdringerpomp voor een toepassing begint natuurlijk bij de theorie, zoals de doorzet per omwenteling en de berekening van de goede vullingsgraad van de pomp.

In tegenstelling tot centrifugaalpompen laten verdringerpompen zich echter niet helemaal op hun goede werking voorspellen. Ook de grote diversiteit aan beschikbare werkingsprincipes maakt de uiteindelijke keuze van een verdringerpomp tot een echte uitdaging.

Daarom hebben wij voor u een handige lijst samengesteld van de producteigenschappen en proceskarakteristieken waar u rekening mee moet houden bij de keuze van een verdringerpomp voor uw specifieke toepassing.

 

Vleesverwerking - Vleesmassa / deboned meat - BINEM vatenlediger Brood en banket - Amandelspijs - Kecol plunjerpomp / insteekpomp Visverwerking - Visfilet - Murzan PI-50 luchtgedreven membraanpomp met flappers Brood en banket - Koekdeeg - Kecol plunjerpomp / insteekpomp

 

 • Viscositeit
  De viscositeit van de te verpompen vloeistof is één van de belangrijkste criteria om het juiste type verdringerpomp te bepalen. Daarbij is het van groot belang om, zelfs bij hoogviskeuze vloeistoffen (>50.000 cP), ondervulling van de pomp te voorkomen. Ondervulling kan namelijk cavitatie, luchtinslag en vervolgens pulsatie en productbeschadiging tot gevolg hebben.
 • Kwetsbare media
  Sommige voedingsmiddelen, zoals yoghurt of mayonaise, hebben een kwetsbare (shear-gevoelige) structuur en kunnen tijdens het verpompen snel beschadigd raken. Er bestaan diverse pompprincipes, zoals de Mouvex oscillerende zuigerpomp, die weinig afschuifkrachten veroorzaken en hierdoor in staat zijn om de meest shear-gevoelige vloeistoffen zonder beschadiging te verwerken.
 • Abrasiviteit
  Het verpompen van een slijtend product, zoals tomatenpuree (met harde pitjes en zand) of wei (met een zeer fijne kristallen) heeft veel impact op de levensduur van de pomp. Een slimme materiaalkeuze en de juiste selectie van toerental en pompprincipe kan voor minder slijtage zorgen.
 • Vaste delen
  Bepaalde soorten verdringerpompen lenen zich bijzonder goed voor het verpompen van vloeistoffen met (grote) vaste delen. Zo kunnen de luchtmembraanpompen van Murzan, met hun vrije doorlaat van maar liefst 100 mm, complete visfilets, champignons of eieren verpompen.
 • Specifieke eigenschappen van de vloeistof
  Hou bij het maken van uw pompkeuze ook rekening met de eventuele specifieke eigenschappen van uw product. Heeft uw vloeistof bijvoorbeeld een thixotrope of dilettant gedrag? Is er misschien sprake van kristalvorming of schuimvorming? Koelt het product af en stolt het in de pomp of wordt het juist te warm waardoor karamelisatie, coagulatie of separatie optreedt?
 • Hygiënische eisen
  In de voedingsmiddelen-, cosmetische en farmaceutische industrie moeten de toegepaste pompen meestal aan specifieke hygiënenormen (bijv. EHEDG) voldoen en/of mee kunnen draaien tijdens de CIP/SIP procedure. De hygiënische eisen van uw proces zijn van groot belang voor de selectie van het juiste pomptype en bepalen ook het afwerkingsniveau (oppervlakteruwheid) en materiaalkeuze van de pomp.
 • Specifieke proces-eigenschappen
  Naast hygiëne kunnen allerlei andere proceseisen van invloed zijn op de selectie van de juiste verdringerpomp. Ga na of de pomp bijvoorbeeld pulsatievrij of volledig lekvrij moet kunnen werken of in staat moet zijn om droog te lopen of te doseren.

Het vinden van de perfecte combinatie tussen pompprincipe, pompprestaties en de specifieke eigenschappen van uw applicatie en proces blijft een kunst. Heeft u hier ondersteuning bij nodig, aarzel niet om contact op te nemen met onze specialisten. Ze kennen de finesses van de processen in uw branche en delen graag hun kennis en ervaring met u!

Bekijk hier ons programma hygiënische verdringerpompen.