Inline mengen in de food

Inline mengen in de food? De Dosymix van PCM biedt uitkomst

In tegenstelling tot batch-processen worden inline mengprocessen zonder buffervorming uitgevoerd. Dat deze continue mengprocessen belangrijke voordelen hebben wordt al jaren in de meest diverse industriële branches onderkend. Ten opzichte van een batch proces kan een continu mengproces bedrijven namelijk helpen om kosten te besparen en een duurzamer proces te realiseren. De voedingsmiddelenindustrie heeft echter te maken met strenge hygiënische eisen en uitdagende producteigenschappen. Inline mengen lijkt hierdoor vaak moeilijk te implementeren. Gelukkig bewijst de Dosymix inline menger van PCM het tegendeel. 

 

 

Duurzaam produceren

Naast het verlagen van hun productiekosten en total costs of ownership en het verbeteren van hun proces-efficiency proberen steeds meer bedrijven om duurzamer te produceren. Zo doen ze er alles aan om bijvoorbeeld de footprint van het productieproces te minimaliseren, het verbruik van water en energie te verminderen en elke vorm van (product)verspilling te voorkomen.  

 

Continu mengproces

Een van de manieren voor producenten om de winstgevendheid van hun proces te verhogen is om over te stappen van een batch- naar een continue procesoplossing. Een keuze die veel impact heeft op de selectie van de toegepaste mengtechnologie. 

 

 

In het kader van een batch-proces worden de verschillende vloeistofstromen naar een mengtank getransporteerd, waar ze met elkaar gemengd worden, bijvoorbeeld met een propeller mixer.

Onderaan de mengtank bevindt zich meestal een pomp die het gemengde product naar de volgende processtap transporteert. In een inline mengproces wordt een bepaald ingrediënt direct in de hoofdstroom van een basisproduct gedoseerd en door de in het leidingwerk geplaatste inline mixer gemengd. 

 

Voordelen van inline mengen

Ten opzichte van traditionele batch-processen brengen inline mengprocessen veel voordelen met zich mee. Wij zetten de vijf belangrijkste voordelen op een rij.

 • Lagere investering

Een inline mengopstelling maakt het gebruik van een mengtank en de daaronder geplaatste pomp overbodig. Hierdoor is de installatie simpeler en compacter en zijn de benodigde investeringen lager.

 • Efficiëntere reinigingsprocedure

Doordat er minder componenten in het proces toegepast en gereinigd moeten worden, kan de reinigingsprocedure sneller en efficiënter uitgevoerd worden.  Het verbruik van water en chemicaliën tijdens de CIP-reiniging is ook beperkter, wat voor een directe besparing op de reinigingskosten zorgt. 

Doordat er normaal bij het cip-pen van een mengtank veel kostbaar restproduct weggespoeld wordt kan een inline mengproces bovendien veel productverspilling voorkomen.

 • Flexibiliteit en efficiency

Het inline mengen van een basisvloeistof (bijvoorbeeld yoghurt) met een toe te voegen ingrediënt (zoals aardbei of abrikoos) vindt vlak voor de afvuller plaats. Deze zogenaamde “delayed differentiation” verhoogt de efficiency en de flexibiliteit van het productieproces aanzienlijk. De tank met het basisproduct hoeft namelijk niet schoongemaakt te worden als er van ingrediënt aardbei naar abrikoos omgeschakeld wordt. In een batchproces daarentegen moet bij het omschakelen naar een ander ingrediënt de complete installatie gereinigd worden. 

 • Homogeen mengresultaat

Het mengen van viskeuze vloeistoffen in een mengtank kan leiden tot onvoldoende homogeniteit van het product en tot een onregelmatige verdeling van de ingrediënten door de tank heen. De toepassing van een inline mixer geeft in veel gevallen een homogener mengresultaat en een betere procentuele verdeling van de ingrediënten in het eindproduct. Zo bevat iedere afgevulde verpakking van bijvoorbeeld vruchtenyoghurt dezelfde hoeveelheid fruit. 

 • Minder veiligheidsrisico’s

Een inline mengproces maakt het bovendien mogelijk om sterk bederfelijke ingrediënten later in het proces en zelfs just-in-time met het hoofdproduct te mengen. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit en de houdbaarheid van de geproduceerde voedingsmiddelen, waardoor veiligheidsrisico’s aanzienlijk beperkt worden. 

 

Uitdagingen bij inline mengen in de food

Een procesopstelling waarbij producten inline gemengd worden heeft dus duidelijke voordelen voor producenten. In de voedingsmiddelen worden bedrijven echter vaak geconfronteerd met specifieke factoren die de implementatie van een continu mengproces bemoeilijken.

Zo moet de toegepaste mengtechnologie aan strenge hygiëne-eisen voldoen en, in veel gevallen, in de CIP of SIP-procedure meegenomen kunnen worden. Andere typische uitdagingen waar veel voedingsproducenten mee te maken hebben, als het om inline mengen gaat, komen voort uit de typische karakteristieken van de te mengen vloeistofstromen. 

In de voedingsindustrie moeten bijvoorbeeld vaak (hoog)viskeuze vloeistoffen en/of producten met grote vaste delen of een kwetsbare structuur met elkaar gemixt worden. Bovendien hebben bedrijven in deze branche vaak te maken met het mengen van vloeistofstromen die, qua viscositeit of samenstelling, van elkaar verschillen. Ook worden er bijzonder hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van het mengresultaat, aangezien producenten voor hun kritische klanten altijd op zoek zijn naar een perfect uitziend eindproduct met de juiste smaak en het beste mondgevoel. 

 

De PCM Dosymix biedt uitkomst

De PCM Dosymix inline menger is na een uitgebreid research-traject en in nauwe samenwerking met de voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld. De dynamische menger is voorzien van een helix-mengelement dat een verticale vloeistofstroom in 2 richtingen laat ontstaan en voor een opvallend zachte menging zorgt. 

 

Dankzij dit unieke ontwerp voldoet de Dosymix inline menger aan de hoogste eisen van voedingsproducenten. Zo kunnen bedrijven, zelfs in de meest uitdagende productieomgevingen en dus veel vaker dan verwacht, profiteren van de vele voordelen die een continu mengproces met zich meebrengt.

 • Hygiëne en reinigbaarheid

De Dosymix is ontwikkeld volgens de strenge 3A hygiëne-eisen en kan probleemloos in een standaard CIP/SIP-procedure meegenomen worden. Doordat er geen open mengtank meer nodig is zorgt de toepassing van een Dosymix bovendien voor een verlaging van contaminatierisico’s in het productieproces.

 • Minder productverspilling

De Dosymix heeft een beperkt inwendig volume. Zo wordt de hoeveelheid verspild product tijdens de reinigingsprocedure tot een minimum beperkt.

 • Geen beschadiging van productstructuur en vaste delen

Het innovatieve PCM DOSYMIX concept met het dubbele helix-element zorgt voor een verticale mengende werking met weinig shear. Zo is het met de Dosymix dynamische mixer mogelijk om de meest kwetsbare voedingsmiddelen zonder aantasting van de productstructuur en -viscositeit te mengen. 

Bovendien is de Dosymix technologie in staat om vaste delen, zoals chocolade- of fruitstukken,  zonder productbeschadiging te mengen met de hoofdvloeistofstroom.  

 • Verschillende viscositeiten of mengverhoudingen

In de voedingsmiddelenindustrie is de diversiteit aan vloeistofeigenschappen en gewenste mengverhoudingen opvallend groot. De Dosymix inline mixer is speciaal ontwikkeld voor de typische uitdagingen en toepassingen van deze branche. Zo kunnen producten met een verschillende viscositeit of capaciteit probleemloos met elkaar worden gemengd, indien nodig in verschillende mengverhoudingen.

 • Altijd een homogeen mengresultaat

De Dosymix dynamische mixer van PCM staat garant voor een opvallend homogene menging. Dit komt niet alleen door het toegepaste helix-ontwerp maar tevens door de beschikbaarheid van 5 verschillende mixer-groottes in de Dosymix-range. Met dit uitgebreide leveringsprogramma is het namelijk altijd mogelijk om de juiste verblijftijd (residence time) te bereiken voor een optimaal en homogeen mengresultaat. 

 • Just-in-time mengen nog aantrekkelijker

Dosymix is tegenwoordig leverbaar in een unieke 2-in-1 uitvoering, waarbij de functies van inline mixer en buffertank met elkaar worden gecombineerd. Dit maakt just-in-time meng-/doseerprocessen nog compacter, eenvoudiger en daardoor nog aantrekkelijker voor voedingsproducenten.

 

Breed toepassingsgebied

Dankzij zijn uitgebreide technische mogelijkheden beschikt de Dosymix dynamische menger over een bijzonder breed toepassingsgebied in de voedingsmiddelenindustrie. De mixer wordt vaak in de zuivelindustrie ingezet, bijvoorbeeld voor het mengen van fruitstukken of fruitppulp in yoghurt of ijs, het mixen van suiker, glucose of vitamines met room of het toevoegen van diverse additieven (gist, stremsel, smaakstof) aan kaas. Ook in de vleesverwerkende en petfood industrie, bij industriële bakkerijen en in de convenience food biedt de Dosymix uitkomst. Denk hierbij aan het mengen van noten of smaakstoffen in chocolade, groente in soep of een kruidenextract in een salade dressing, om maar een paar voorbeelden te benoemen. 

 

 

De Dosymix inline mixer van PCM heeft een maximale capaciteit van 5.400 l/uur (per mixer). De verblijftijd kan verlengd worden door meerdere mixers achter elkaar te plaatsen. De Dosymix kan met meerdere uitlopen worden geleverd, waardoor de directe koppeling aan verschillende afvulpunten mogelijk is.

Meer weten over de PCM Dosymix inline menger? kijk hier of neem contact op met één van onze specialisten (info@spinpompen.nl, tel. +31 (0)592 61 41 21).