Een gewaarschuwd mens…

Een gewaarschuwd mens…

Steeds vaker komt onze service afdeling gerepareerde Bornemann schroefspindelpompen tegen die voorzien zijn van namaak onderdelen. De risico’s van het gebruik van imitatie onderdelen voor de werking, betrouwbaarheid en reinigbaarheid van een pomp worden helaas nog te vaak onderschat. Daarom leek het ons belangrijk om deze risico’s hier verder toe te lichten. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee…

Ondeugdelijke kopieën
Bij het uitvoeren van pomp reparaties worden onze service-monteurs regelmatig geconfronteerd met serieuze defecten die rechtstreeks veroorzaakt zijn door slecht gekopieerde namaak onderdelen. Er zijn legio voorbeelden te noemen maar wij geven u een kort overzicht van de meest voorkomende problemen met foute niet originele pomp onderdelen:

– Spanplaten voor lagers: het gatenpatroon van deze belangrijke onderdelen is niet goed gekopieerd (geen gleuf) waardoor de oliesmering van de lagers belemmerd wordt (zie foto 1);
– Vormringen van het mechanical seal: nagemaakte vormringen (elastomeren) zijn te groot waardoor het seal niet vrij kan bewegen;
– Vormringen van pomphuis en seal: de oorspronkelijke vierkant gevormde afdichtingsring, die de groef in het pomphuis en seal perfect opvult, wordt vervangen door een niet goed passende O-ring. Hierdoor voldoet de pomp niet meer aan de EHEDG eisen.
– Elastomeren: de toegepaste elastomeren zijn van een ander materiaal gemaakt dan de originele elastomeren en voldoen niet aan de eisen van de EG 1935/2004 regelgeving. De originele elastomeren van een Bornemann spindelpomp zijn zwart en foodsafe volgens EG 1935/2004.

 

       

                                 Foto 1                                                                             Foto 2

 

Nieuw… of toch niet
Daarnaast waarschuwt onze service afdeling voor vermeende nieuwe pomp onderdelen die achteraf gebruikt of zelfs beschadigd blijken te zijn en hierdoor de continuïteit van de productieprocessen van onze klanten in gevaar kunnen brengen. Zo werd de pomp op foto 2 voorzien van een gescheurde seal-ring, terwijl de klant een nieuw onderdeel dacht te hebben aangeschaft.

EHEDG-certificaat niet geldig
Wij willen bovendien nog benadrukken dat het EHEDG-certificaat dat met een Bornemann pomp afgegeven wordt alleen geldig is indien er gebruik is gemaakt van originele Bornemann onderdelen.

Neem dus geen risico en vermijd onnodige productiestops en reparatiekosten. Laat het onderhoud of de reparatie van uw Bornemann schroefspindelpomp door onze deskundige service afdeling uitvoeren. Zo weet u zeker dat uw pomp volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden en uitsluitend met originele pomp onderdelen gerepareerd wordt. Bovendien geniet u dan, zonder extra kosten, van 1 jaar fabrieksgarantie op de nieuwe onderdelen!

Advies nodig? Onze service engineers staan voor u klaar: service@spinpompen.nl; +31 (0)592 61 41 21.