Aardappel, Groente en Fruit

Aardappel, Groente en Fruit

Ondanks hun enorme diversiteit hebben de toepassingen in deze branche een belangrijke overeenkomst: het wassing-procédé, dat altijd gepaard gaat met veel water en zand. Hoe je ook je best doet in dit deel van de productie, er hangt meestal deels nog zand aan het product tijdens de verwerking. Een flinke uitdaging voor alle pompen want slijtage komt dus niet alleen van de pitjes van de tomaten of aardbeien…

Een ander uiterste als het om de pompen gaat is het doseren van bijvoorbeeld fruit in yoghurt. Ook hier kan uitgekiende pomptechniek het verschil maken. Dankzij een hoge doseernauwkeurigheid en een slimme lay-out wordt verspilling van dure ingrediënten voorkomen.

Wat de specifieke eisen van uw toepassing ook zijn, wij gaan de uitdaging graag voor u aan. Samen komen we tot de juiste oplossing.

Aardappelproducten

Aardappelen worden verwerkt in een breed scala producten. Van frites of chips tot diverse salades en aardappelspecialiteiten. De branche is volop in beweging. Zo is extruderen tegenwoordig in en is “batter” de nieuwe smaakverbeteraar. De productie van aardappelpuree is niet alleen de basis van onze Hollandse pot maar ook van vele snackvarianten. Tijdens de lange weg van wasser, stoomschiller en blancheur tot droogwals zorgen onze pompen voor de voeding van de machines en het transport naar de opslag. Het niet versmeren van de puree en het behouden van de structuur maakt hierbij het verschil. Bij het afvullen van salades is het verwerken van grote delen juist bepalend.

Fruit- en groentesap

Verse juices, concentraten (FCOJ) of sappen (NFCOJ) worden vanuit o.a. Brazilië verscheept en in Europa in storage tanks geconditioneerd. Het verladen, verwerken, afvullen en steriliseren gaat gelijk op met de groeiende vraag naar gezonde producten. In deze branche is het van groot belang dat de toegepaste pompen grote capaciteiten bij een hoge viscositeit kunnen verwerken. Nieuwe technieken waarbij frozen juices in flexitanks worden vervoerd vragen bovendien steeds meer aandacht voor buitengewone zuigcondities. Hoe extreem uw procescondities ook zijn onze adviseurs denken graag met u mee. Veel juice-producenten vertrouwen al jaren op onze pompen en ervaring. 

 

Fruit- en groenteverwerking

Het is gezond en lekker. Deze combinatie maakt dat fruit veel verwerkt wordt in yoghurt of banket. Het doseren van stukjes fruit in de laatste fase van het productieproces maakt een flexibele en beheersbare receptuur mogelijk. Essentieel in deze is een hoge nauwkeurigheid en een minimale beschadiging. Een andere belangrijke trend in deze branche is de toepassing van groente als natuurlijke kleurstoffen. In elke processtap vereist de verwerking van deze dure grondstoffen een minimale hoeveelheid restproduct en een excellente hygiëne. Een volgende uitdaging is het onttrekken van viskeuze en kleverige massa’s onder vacuüm, veelal vanuit een ontluchter. Mooi dus dat wij uit een uitgebreid pompenportfolio kunnen putten! Verwerkt of verpakt u tomatenpasta?  Ons unieke programma vatenledigers biedt hierbij ook uitkomst.

Zetmeel

In het productieproces van aardappel- of tarwezetmeel zijn het raffineren en decanteren belangrijke stappen. Een zware industrie als het gaat om de pompkeuzes. Maisweekwater en andere slurries zakken gemakkelijk uit of groeien aan in de leiding. Ook dient men rekening te houden met de abrasieve aard van de vaste stof. Om kiemvorming te voorkomen zijn er bovendien steeds meer processen waar een goede CIP-reiniging vereist is. Hoewel van oudsheer excentrische wormpompen en draaizuigerpompen worden ingezet hebben wij ook goede ervaringen met spindelpompen, zowel bij dik- als dunvloeibare productstromen. Wij delen deze ervaringen graag met u.