Convenience food

Convenience food

Gemak dient de mens. Kant-en-klare maaltijden zijn niet meer weg te denken uit onze voedselketen. Smaak, houdbaarheid en de trend naar gezond zijn de grootste uitdagingen in deze enorme industrie. Door het inzetten van de juiste pomptechniek helpen wij producenten om optimaal te reageren op deze belangrijke marktontwikkelingen.

Wij gaan hierbij verder dan de laatste normen als EHEDG en EG 1935/2004. Door slimme constructieve aanpassingen realiseren wij forse verbeteringen van de reinigbaarheid.  Denk aan de unieke hygiënische kenmerken van de Ampco draaizuigerpompen. Aan de mogelijkheid om de Bornemann spindelpomp in te zetten voor de CIP-reiniging van zowel de pomp als het proces.  Of aan onze range BINEM vatenlediger, speciaal ontwikkeld voor typische toepassingen in deze branche, zoals het legen van 200 liter drums met tomatenpasta of pindakaas.

Door vele jaren testen met nieuwe pomptechnologie en ons ruime assortiment proefpompen maken wij altijd een praktische afweging, in nauw overleg met onze klant. Profiteer van onze ervaring!

Oliehoorn

“Spin Pompen denkt mee en geeft het beste advies. Dit levert voor ons de toegevoegde waarde.” (Frites)sauzen verpompen klinkt eenvoudiger dan het is. Elke keer dat er in het proces van fritessaus wordt verpompt neemt de viscositeit namelijk wat af. En die viscositeit is nou net een van de belangrijkste eigenschappen: de saus moet namelijk […]

meer lezen...

Sauzen

Tomatenpasta, mayonaise en pindakaas zijn de hoofdingrediënten in veel maaltijden. Alle afgeleide sauzen worden, voor het grootste deel, ook uit deze basissauzen opgebouwd. Bij het verpompen van sauzen zijn er enkele veel terugkerende aandachtspunten. Hoe krijg ik het product uit de 20, 200 of 1000 kg verpakking? Is dit te mechaniseren? Doseren we rechtstreeks in de mengketel?  Zijn er specifieke eigenschappen, zoals harde pitjes bij tomatenpasta? Is de vloeistof thixotrope? Heeft het product een zeer hoge viscositeit, zoals pindakaas? Wat uw vraag ook is, wij zetten onze kennis van deze branche graag in om het beste technische antwoord voor uw proces te vinden.

Soepen

Nederlanders zijn enorme soepeters. Steeds vaker wordt gekozen voor een kant-en-klare soep die, qua smaak en samenstelling, niet onder mag doen voor de zelfgemaakte variant.  Een belangrijk aandachtspunt is om een homogene mix te behouden. Onze dynamische menger kan hier het verschil maken. Soep met ballen betekent een pomp met een grote vrije doorlaat. Om te doseren in stazaken kan een pomp met een lage massatraagheid of een nauwkeurige doseerpomp juist interessant zijn. Onafhankelijk van uw recept en de gekozen reinigingsmethode (CIP of COP) bieden wij u een pomp die de cadans van de vulmachine perfect volgt. Onze specialisten adviseren u graag.

Ready meals

Tegenwoordig zijn kant-en-klare maaltijden niet meer weg te denken uit onze voeding. In deze sterk concurrerende markt is de fraaie presentatie van een product cruciaal voor zijn succes. Wij doseren uw product in de verpakking zonder splashen. Of het nu gaat om vlakke sauzen of grote stukken fruit, groente en vlees, die herkenbaar moeten blijven, u kunt rekenen op een nauwkeurige dosering zonder productbeschadiging. Bij het switchen van receptuur zorgt onze geavanceerde pomp- en doseertechnologie bovendien voor de meest effectieve CIP- of SIP-reiniging. Zo voorkomt u bacteriologische verontreiniging en onnodig productverlies. Zoekt u liever een oplossing voor het inline mengen van een premix in een basissaus? Onze dynamische mengers bieden hier uitkomst. 

 

Specerijen en aroma's

Door onze jarenlange samenwerking met een gerenommeerde producenten beschikken wij over een onschatbare kennis van deze industrie. Met name als het gaat om het doseren -met hoge nauwkeurigheid- van aroma’s op basis van specerijen (premix) in zowel batch-processen als inline lay-outs. Inline doseren, waarbij meerdere injectiepunten op een gemeenschappelijke leiding zitten, past helemaal in onze visie van een modern productieproces. Met de juiste doseerpomp of dynamische mixer zorgen wij er hierbij voor dat u uw recepturen zo flexibel mogelijk samen kunt stellen.  Met onze praktijkervaring helpen wij u natuurlijk ook graag bij de selectie van de juiste pompuitvoering. Aroma’s zijn vaak erg zout. Bij een bepaalde concentratie zoeken wij de meest geschikte hastelloy materialen voor u uit.

Oliën en vetten

In de voedingsmiddelenindustrie hebben wij vooral te maken met plantaardige oliesoorten, zoals soja, olijf- of zonnebloemolie. De bewerking tot eindproduct vindt plaats door filtratie, raffinage, extractie en decanteren. De stap in het productieproces bepaalt welk type pomp wordt ingezet. Vast staat dat er rekening moet worden gehouden met de abrasiviteit van het medium, die door de bijmenging van kiezelgoer als filter hulpstof ontstaat. Onder vacuümcondities is het belangrijk dat de pomp goed aanzuigt om cavitatie te voorkomen. Bij de bijmenging van zuren, waardoor lage PH-waardes ontstaan, kiezen wij vaak voor hastelloy. Wat uw specifieke procesparameters ook zijn, gebruik onze ervaring voor de beste pompkeuze.