Suiker, Cacao en Chocolade

Suiker, cacao en chocolade

De variëteit aan chocolade- en suikerhoudende producten is groot. Vast staat dat de toegepaste verdringerpompen in deze industrie geschikt moeten zijn voor hoge viscositeiten. Ook wordt er vaak gekozen voor een pomp met verwarmingsmantel om eventuele kristallisatie te voorkomen. Naast de traditionele pomptechnologieën, zoals tandwiel- of lobbenpompen, hebben spindelpompen specifieke voordelen. In de zoektocht naar de beste pomp is het in deze specifieke productieprocessen in ieder geval essentieel om na te denken over de geschikte asafdichting. Voor minder viskeuze producten biedt ons uitgebreide assortiment sealless pomptypes uitkomst. Aarzel niet en vraag onze specialisten naar onze ervaringen in deze industrie.

Cargill

Cargill kiest voor Bornemann spindelpomp. De rivier de Zaan snijdt de Zaanstreek doormidden en is nog steeds een belangrijke transportroute voor de vele bedrijven die aan de Zaan gevestigd zijn. Van oudsher zijn diverse cacaofabrieken in de Zaanstreek gevestigd. Zo is Gerkens in de loop der tijd ontstaan door het samengaan van de vroeger zelfstandig […]

meer lezen...

Suiker

Bij vele toepassingen in de suiker- en suikerverwerkende industrie hebben we het al gauw over “glucose”. Meestal gaat het echter om diverse soorten vloeibare suiker, zoals diksap, stroop, melasse of maltose. Als het om het verpompen gaat hebben al deze viskeuze vloeistoffen een vergelijkbaar gedrag. Behalve de verkleving van seals is de hoge viscositeit een uitdaging voor de pomp. Naast een lage pulsatie, lage NPSHr en een optimale vullingsgraad van de pomp zijn vooral de zware procescondities ook bepalend voor de juiste pompselectie.  100.000 mPas en 100 m3/uur zijn in deze branche zeker geen uitzondering. Onze pompen draaien al jaren succesvol op dit soort extreme condities. Wij delen graag onze ervaring met u.

 

 

 

Confectionery

Of het nu gaat om basisingrediënten, zoals glucosestroop, gelatine en suiker, of om jellies, de productie van snoep is veeleisend voor de toegepaste pomp. Wij hebben hier namelijk te maken met viskeuze, kleverige en meestal temperatuurgevoelige vloeistoffen. Hierbij is de juiste asafdichting cruciaal. Is een traditionele lobbenpomp voldoende of is het sealless pompdesign van Mouvex een slimmere keuze? Onze experts adviseren u graag. Ook bij de de productie van hard candy biedt ons assortiment uitkomst. Ondanks de hoge temperatuur en het hoge vacuüm verpompen wij de ingedikte hooggekookte suikermassa probleemloos. En zonder cavitatie. Het resultaat is een glashelder product zonder luchtinslag. U kunt natuurlijk ook rekenen op onze deskundigheid bij de selectie van een geschikte doseerpomp of mixer voor vitamines, kleurstoffen en additieven.

Cacao

Karakteristiek voor cacaomassa is de abrasiviteit van de vermalen cacao-nibs. Primair moet de te kiezen pomp dus een bepaalde slijtvastheid kunnen bieden. Van oudsher worden in deze branche verwarmde tandwielpompen toegepast. Er is echter een trend om te kiezen voor lobbenpompen, waarbij de lagering zich buiten de product flow bevindt. Het gebruik van een voorspelbare asafdichting is zeer belangrijk. Onze productspecialisten kennen de specifieke eisen van uw vak. In overleg met u selecteren zij de beste pomptechnologie en asafdichting voor uw toepassing. 

Chocolade/compound

Een candybar is een goed voorbeeld van de complexiteit waar men in deze branche mee te maken heeft. Dit soort lekkernijen bestaan namelijk uit chocolade met chuncks, rework en glucose.  Veel dus om over na te denken bij het verpompen en doseren van de diverse vloeistofstromen. Zoals bij de productie van chocola moet de toegepaste pomp geschikt zijn voor verwarmen en het voorkomen van karamellisatie. Een ander veelvoorkomend product in deze industrie is compound. Dit is een container-begrip voor  een samenstelling van melkpoeder, cacaomassa en tot wel 70% suiker. Ook hier ligt karamellisatie op de loer… Het beste -en lekkerste :)- blijft dus ongetwijfeld het verpompen van fijne pure chocolade.