Zuivel

Zuivel

Zoals in vele branches domineert de centrifugaalpomp in de zuivelindustrie. Hierbij gaat het niet alleen om hygiënische centrifugaalpompen maar ook om de zogenaamde CIP+ of CIP- pompen. De tendens is echter om meer geconcentreerde vloeistoffen te verwerken. En dat is nu juist waar de centrifugaalpomp problemen krijgt. Boven de 300 mPas neemt het rendement van de pomp namelijk af, met als gevolg een lagere opvoerhoogte en een slechtere NPSHr.

Bij de toepassing van centrifugaalpompen als voordrukpomp voor een homogenisator ziet men dan ook steeds vaker de grote voordelen van het inzetten van een hygiënische verdringerpomp. Maar ook bij applicaties met indampers, waar de NPSHa kritisch is, zijn goede ervaringen met een spindelpomp opgedaan.

Daarnaast biedt ons pompenpakket verdringerpompen uiteraard altijd de ideale oplossing om de meest kwetsbare en viskeuze zuivelproducten met minimale shear en een efficiënte CIP-reiniging te verwerken. Een groot aantal Nederlandse zuivelproducenten vertrouwt al jaren op onze pompen en expertise. Wij hopen snel ook voor uw melkproducten te mogen zorgen.

 

 

Ben & Jerry’s

“Een zeer geslaagd project. Spin Pompen wist de input van alle betrokken collega’s mee te nemen om zo’n resultaat te bereiken”. Op de afvullijnen bij Ben & Jerry’s Hellendoorn worden de ijsbekers aangevuld met ingrediënten als cookie dough, chocolade, karamelsiroop, koffielikeur, aardbeiensaus en marshmallow-saus. Heerlijk natuurlijk maar vooral kleverig en een uitdaging om te verpompen. […]

meer lezen...

Melk en room

Rauwe melk, die vanuit de melkrobot direct op locatie moet worden verwerkt, zonder dat er separatie of schuimvorming optreedt. Gepasteuriseerde melk die met UHT of “koudkoken” via een indamper of membraanfiltersystemen op 40 bar geproduceerd wordt. Het zijn ingewikkelde processen en de verwerking van melk vraagt het maximale van de toegepaste pompen. Maar of ze nu aseptisch moeten zijn of de laagste NPSHr of een gecontroleerde flow moeten hebben, onze CIP-/SIP-reinigbare verdringer- en centrifugaalpompen zorgen altijd optimaal voor dit onmisbare onderdeel van onze voeding.

Kaas

Harde kaas heeft als hoofdbestanddeel wrongel. Stofwrongel is productverlies en ontstaat ten gevolge van beschadiging tijdens transport en verwerking. Om dit wrongelverlies te voorkomen is het van groot belang om grote leidingdiameters te gebruiken om zodoende de stromingssnelheid zo laag mogelijk te houden. Navenant wordt de toegepaste pomp ruim overbemeten om, met een laag toerental, nagenoeg geen beschadiging aan de wrongel te veroorzaken. Onze Ampco draaizuigerpomp type ZP3 is het uitgelezen model voor deze toepassing. Op basis van onze vele ervaringen helpen wij u graag om, met de juiste pompselectie, de wrongel in uw proces efficiënt te verwerken. 

Boter

Boter kan in vele vormen moeten worden verwerkt. Het kan in vloeibare vorm verpompt worden, waarbij de gevormde kristallen heel moeten blijven. Boter kan natuurlijk ook als blokken in een extrusie-envelop verwerkt worden en als layer worden gedoseerd. Margarine daarentegen dient op hoge druk in een kristallisator te worden gevoed. Uiteenlopende situaties die echter, stuk voor stuk, dezelfde strenge eisen stellen aan de toegepaste pomptechnologie. Het gaat hierbij immers altijd om een minimale productbeschadiging, minimale temperatuurverhoging en maximale vullingsgraad. Met welke verwerkingsvorm van boter u ook te maken heeft, onze pompkeuze vormt de basis van het mooiste eindresultaat.

Yoghurt en vla

Als voorbeeld van productbeschadiging bij pompen wordt steevast yoghurt aangehaald. Het is belangrijk te weten dat dit met name geldt voor natuuryoghurt. Bij een verkeerde pompselectie “zakt” de viscositeit in en separeert de yoghurt in de fles of in het pak. Meerdere soorten hygiënische verdringerpompen uit ons pakket zijn geschikt voor het verpompen van yoghurt. De beste selectie hangt sterk af van de opvoerdruk en de wijze van reinigen. Voor de verwerking van kwetsbare stukjes fruit of het doseren van kleur- en smaakstoffen in yoghurt beschikken wij over bewezen techniek. Inclusief garantie op meetbaar resultaat. Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden.  

Ijs

Bij de productie van ijs wordt de flow hoofdzakelijk bepaald door de vriezer. De temperatuur is een afgeleide van de doorstroomsnelheid. Een constante capaciteit onder veranderde omstandigheden is bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct. Niet elk pompprincipe heeft echter een regelmatige opbrengst. Pulsatie maar ook een wisselende viscositeit of slijtage zijn vaak de spelbrekers. Op basis van onze goede resultaten met de oscillerende zuigerpomp besluiten vele klanten tot de vervanging van hun bestaande pomptechniek. We delen deze positieve ervaringen graag met u.