Ben & Jerry’s

“Een zeer geslaagd project. Spin Pompen wist de input van alle betrokken collega’s mee te nemen om zo’n resultaat te bereiken”.

Op de afvullijnen bij Ben & Jerry’s Hellendoorn worden de ijsbekers aangevuld met ingrediënten als cookie dough, chocolade, karamelsiroop, koffielikeur, aardbeiensaus en marshmallow-saus. Heerlijk natuurlijk maar vooral kleverig en een uitdaging om te verpompen.

Drums met viskeuze ingrediënten

De gebruikte toevoegingen zijn allen hoogviskeus en worden aangeleverd in 200 l drums. Het product uit de drums opzuigen is niet mogelijk en kiepen zou te omslachtig zijn. “Tot nu toe gebruikten we een plunjerpomp voor het leegpompen van de drums”, legt Klaas Beishuizen, process improvement manager bij Unilever Nederland Ola Productie B.V., toe. “Maar los van het feit dat die een hoop herrie maakt, verbruikt die ook een heleboel perslucht. Bovendien moest en moet de installatie bij het schoonmaken helemaal uit elkaar. Dat kost minimaal zo’n 60 minuten en is arbeidstechnisch ook lastig.” Weinig efficiënt dus.

Ben&Jerry’s wilde hier verandering in brengen en vroeg daarom Spin Pompen om mee te denken. Naast een veilige en eenvoudige bediening was een goede reiniging  een belangrijk uitgangspunt voor de keuze van de nieuwe installatie. Ook vond Ben & Jerry’s, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, het belangrijk om de drums zo leeg mogelijk te krijgen.

Meer gemak en minder verspilling met BINEM

Op basis van de specifieke wensen en toepassingen van Ben & Jerry’s ontwikkelde en leverde Spin Pompen een BINEM vatenlediger met geïntegreerde Bornemann hygiënische schroefspindelpomp. Een oplossing op maat waarin veiligheid, minder ombouwtijd, makkelijker schoonmaken (d.m.v. CIP) en efficiëntie hand in hand gaan.

 

 

“Het mooie is dat we nu de meest dikke producten kunnen verwerken” voegt Klaas Beishuizen toe. Ook de duurzaamheidsdoelstellingen zijn ruimschoots bereikt. “Met de BINEM installatie blijft bij de drums van 200 l slechts 1 kg saus achter waar dat voorheen 5-6 kg was”, vult Wouter Smit, de fabrieksdirecteur bij Ben & Jerry’s aan.

“Een geslaagd project”

Klaas Beishuizen kijkt enthousiast terug op dit innovatieve project in samenwerking met de engineers van Spin Pompen: “Een geslaagd project waar ook de operators hebben meegedacht om zo’n resultaat te bereiken”.

Deze tekst is gebaseerd op een artikel uit vakblad Fluids Processing (editie 03-14). Lees het hele artikel uit Fluids Processing.

 

Ga terug naar het caseoverzicht