Oliehoorn

“Spin Pompen denkt mee en geeft het beste advies. Dit levert voor ons de toegevoegde waarde.”

(Frites)sauzen verpompen klinkt eenvoudiger dan het is. Elke keer dat er in het proces van fritessaus wordt verpompt neemt de viscositeit namelijk wat af. En die viscositeit is nou net een van de belangrijkste eigenschappen: de saus moet namelijk dun genoeg zijn om uit de fles te vloeien maar dik genoeg om aan de frietjes te blijven kleven.  “Spin Pompen kwam met de oplossing van de hygiënische spindelpomp van Bornemann”, vertelt Theo Stellingwerf, Operationeel Directeur van Oliehoorn.

Jarenlange samenwerking

Met productievestigingen in Drachten en Zwaag levert het Nederlandse familiebedrijf al 40 jaar sauzen aan zijn afnemers in de foodservice. Van groothandels voor snackbars tot grote ketens die een bepaalde saus in sachets nodig hebben. Naast de spindelpompen, die een centrale rol hebben bij de productie van (frites)sauzen, vertrouwt Oliehoorn in haar Zwaagse fabriek op diverse soorten pompen en systemen van Spin Pompen. “Wij doen al 5 jaar zaken met Spin Pompen. Wat begon als pilot voor het verpompen van tomatenpuree is uitgegroeid tot een succesvolle samenwerking over de volle breedte van ons machinepark”, licht Stellingwerf verder toe.

Additieven doseren

Zo worden de additieven, van mosterd, gember tot aan allerlei aroma’s met een EHEDG-gecertificeerde Mouvex oscillerende zuigerpomp aan de basis-ingrediënten toegevoegd. Waar dat voorheen per zak moest gebeuren kan het toevoegen van additieven met de Mouvex doseer-units nu met een druk op de knop en met 1-3 % nauwkeurigheid plaatsvinden.

Vaten tomatenpasta leegmaken

Bij de productie van ketchup maakt Oliehoorn ook gebruik van een BINEM vatenlediger. De 4 vaten, die met tomaten-pasta zijn gevuld en op 1 pallet zijn geplaatst, worden tegelijk met de BINEM-unit leeggemaakt. De hoog-viskeuze massa wordt via het loss-in-weight principe direct in de mengtank gedoseerd.

Spindelpompen in nieuw “nat”-gedeelte

Om extra vulcapaciteit te creëren heeft Oliehoorn recentelijk een nieuw “nat”-gedeelte gerealiseerd en koos wederom voor een hygiënische spindelpomp. Theo Stellingwerf licht toe: “De mayo bleek te dik voor de monopomp en voor ons is belangrijk dat de deeltjes in de saus heel blijven, dat er minder shear optreedt en dat we op hogere snelheid kunnen draaien.”

Toegevoegde waarde

Stellingwerf kijkt tevreden terug op de samenwerking met Spin Pompen: “Vooral het meedenken vanuit Spin Pompen en het beste advies geven, levert voor ons de toegevoegde waarde. Ook de korte lijnen en de goede service onderscheiden Spin Pompen als leverancier. ”

Deze tekst is gebaseerd op een artikel uit het vakblad PompNL (editie 03-10-18). Lees het hele artikel van PompNL

         

Ga terug naar het caseoverzicht