Centrifugaalpompen

Centrifugaalpompen worden toegepast voor het verpompen van laagviskeuze vloeistoffen, tot circa 300 cP. Binnen dit pompprincipe onderscheidt men de normaalzuigende en zelfaanzuigende centrifugaalpompen. Zelfaanzuigende centrifugaal pompen hebben de eigenschap dat ze producten die meegevoerde lucht bevatten kunnen verwerken.

Spin Pompen biedt een breed scala aan hygiënische centrifugaalpompen voor zowel proces-, CIP+ als CIP- toepassingen. De centrifugaalpompen voldoen aan de EC1935-2004 normering en zijn in EHEDG-gecertificeerde uitvoering leverbaar.

Bekijk onze range centrifugaalpompen (en zijkanaalpompen) of kies direct de meest geschikte pomp met de Pompenselector.

Hoog hygiëneniveau

Geschikt voor CIP (en SIP) reiniging, leverbaar in aseptische of drainable uitvoering of met diverse sanitaire aansluitingen, onze centrifugaalpompen voldoen ongetwijfeld aan uw strengste hygiëne-eisen.

Solide constructie

Het robuuste en geoptimaliseerde ontwerp van al onze centrifugaalpompen staat garant voor een uiterst stabiele werking, verhoogde prestaties en een zeldzame betrouwbaarheid.

Prijs/kwaliteit

De voornaamste gemeenschappelijke noemer van onze centrifugaalpompen is misschien wel hun aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Een belangrijke troef gezien de 1-op-1 uitwisselbaarheid met bekende merken.

Pompenseries

Ampco EC/EC+ (voorheen AC/AC+)

De EC/EC+ centrifugaalpomp van Ampco kenmerkt zich door haar eenvoudige en hygiënische ontwerp. De pomp is vervaardigd uit RVS 316 en beschikt over een 3A-certificaat voor hygiënische toepassingen. Deze...

Meer informatie

Ampco LME

De LME hygiënische centrifugaalpompen van Ampco zijn ontwikkeld voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie en zijn 3A-gecertificeerd. Deze serie biedt onderhoudsarme centrifugaalpompen met een hoge efficiency die ook als CIP-pomp...

Meer informatie

KPA KN

De KN serie pompen van KPA zijn robuuste normaalaanzuigende centrifugaalpompen. De pompen, die ook in aseptische uitvoering verkrijgbaar zijn, kunnen worden toegepast als CIP pomp (CIP+/CIP toevoer pomp) of...

Meer informatie

KPA KyNX

De KyNX serie is de nieuwste generatie centrifugaalpompen van KPA. Deze normaalaanzuigende pomp met half-open waaier is EHEDG-gecertificeerd en biedt een onovertroffen efficiency van meer dan 70%. De pomp...

Meer informatie

KPA KM

De KM serie pompen van KPA zijn robuuste meertraps-centrifugaalpompen. Deze pompen bieden een oplossing met hoog rendement voor applicaties, waarbij een hoge druk (tot 15 bar) gecombineerd wordt met...

Meer informatie

KPA S

Naast een uitgebreid programma EHEDG gecertificeerde centrifugaalpompen levert KPA ook de S serie zelfaanzuigende zijkanaalpompen. De S serie zijkanaalpompen worden veel toegepast als procespomp in de drankenindustrie en als...

Meer informatie

Werking centrifugaalpomp

Een centrifugaalpomp bestaat uit een pomphuis waarin een waaier met schoepen ronddraait. Door de rotatie wordt een centrifugale kracht opgewekt die de vloeistof naar buiten slingert waarna deze via de persaansluiting het pomphuis verlaat. Door het gebruik van verschillende waaiertypes kunnen centrifugaalpompen voor diverse soorten laagviskeuze vloeistoffen worden toegepast.

 

Wat is een centrifugaalpomp?

De centrifugaalpomp biedt een breed toepassingsgebied en wordt in praktisch ieder productieproces toegepast. Deze pomp, die bovendien voordelig is in aanschaf en onderhoud, is daarom de meest gebruikte pomp in de voedingsmiddelenindustrie.

De werking van de centrifugaalpomp is gebaseerd op het bekende principe van de centrifugaalkracht. In het pomphuis draait een waaier met schoepen rond. Door deze rotatie wordt een centrifugaalkracht opgewekt. De vloeistof wordt naar buiten geslingerd en vervolgens via de perszijde uit het pomphuis verplaatst.

Soorten centrifugaalpompen

Centrifugaalpompen worden onderverdeeld in normaalzuigende en zelfaanzuigende pompen.

Bij een normaalzuigende centrifugaalpomp gaat meegevoerde lucht in het oog van de waaier zitten. Hierdoor verliest de pomp de middelpuntvliedende kracht die nodig is voor een goede werking. Een zelfaanzuigende centrifugaalpomp is daarentegen in staat om producten die meegevoerde lucht bevatten te verpompen. Hierdoor kan de pomp tot op zekere hoogte de zuigleiding ontluchten. Dit zorgt voor een snellere opstartprocedure. Mocht er lucht in de zuigleiding komen, dan hoeven de pomp en de leiding namelijk niet opnieuw gevuld te worden.

Afhankelijk van de applicatie kunnen centrifugaalpompen met verschillende waaiertypes geleverd worden. Denk hierbij aan open waaiers (voor vloeistoffen met kleine vaste delen), gesloten waaiers (voor een hoge druk en capaciteit), half-open waaiers en zijkanaalwaaiers.

Spin Pompen biedt een breed programma aan hygiënische centrifugaalpompen en zijkanaalpompen. Vraag onze experts naar de optimale pompkeuze voor uw applicatie.

Centrifugaalpomp of verdringerpomp?

Hoewel de centrifugale pomp in grote getale toegepast wordt, is deze pomp niet altijd de juiste oplossing. 

De centrifugale pomp is geschikt voor het verpompen van laagviskeuze producten, met een maximale viscositeit van ca. 300 cP.  Dikkere vloeistoffen kunnen het beste met een verdringerpomp verwerkt worden. Ook voor het verpompen van kwetsbare of shear-gevoelige producten en vloeistoffen met (middel)grote vaste delen adviseren wij u om een verdringerpomp toe te passen. 

Daarnaast hangt het debiet van een centrifugaalpomp in grote mate af van de benodigde opvoerhoogte. Bij toepassingen met een lage capaciteit en hoge opvoerhoogte neemt het rendement van de centrifugaalpomp sterk af en is deze pomp daarom minder geschikt.

Hoewel de centrifugaalpomp over vele voordelen beschikt, blijft een verdringerpomp voor veel toepassingen toch de meest optimale keuze. Heeft u hulp nodig bij de selectie van het beste pompprincipe voor uw applicatie? Onze specialisten delen graag hun ervaring met u!

Toepassingen centrifugaalpomp

Hygiënische centrifugaalpompen en zijkanaalpompen worden in elke branche van de voedingsmiddelenindustrie toegepast. De pompen worden niet alleen gebruikt als procespomp, voor de verwerking van dunne vloeistoffen.

Centrifugaalpompen worden ook veelal ingezet als CIP pomp (CIP+ of CIP-) en zijn daarnaast zeer geschikt voor specifieke (veelal kritische) toepassingen, zoals bij inducers of WFI (Water For Injection).

Onze adviseurs kennen uw branche tot in de finesses. Zij denken graag met u mee om zowel uw proces als uw CIP procedure te optimaliseren.

Voordelen centrifugaalpomp

Grote capaciteit

Mits de eigenschappen van de vloeistof het toelaten biedt de centrifugaalpomp een bijzonder efficiënte oplossing om grote volumes (dunne vloeistoffen) te verwerken.

Lagere onderhoudskosten

Een centrifugaalpomp heeft in het algemeen een eenvoudige constructie met minder bewegende delen. Hierdoor zijn de onderhoudskosten bij dit pomptype meestal lager.

 

Lagere aanschafprijs

Met een centrifugaalpomp kan vaak, voor een gelijke capaciteit en opvoerhoogte, een kleinere pomp worden gebruikt dan met andere pompprincipes. Hierdoor is een centrifugaalpomp, voor de verwerking van dunne vloeistoffen, ook voordeliger in aanschaf.

Gelijkmatige flow

De werking van de centrifugaalpomp geeft een pulsatievrije productflow, wat niet altijd het geval is bij bepaalde soorten verdringerpompen.