Lobbenpompen

Ampco lobbenpompen

De hygiënische lobbenpompen en draaizuigerpompen van Ampco zijn robuust en betrouwbaar en kenmerken zich door hun aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Anders dan de huidige standaard in de markt beschikken alle Ampco AL-modellen over een RVS lagerstoel en belangrijke ontwerpverbeteringen. Zo zijn de AL lobbenpompen/lobe pumps EHEDG-gecertificeerd en hebben deze pompen een front-loaded seal-design.

Bij de ZP draaizuigerpompen/rotary lobe pumps heeft de RVS lagerstoel een verbeterde lagerstoelafdichting. Daarnaast zijn de assen volledig uit 17-4PH vervaardigd en de rotoren uit Alloy 88 (non galling materiaal). De schuinvertande synchronisatie-tandwielen zorgen voor een geluidsarme werking. Het gepatenteerde design van de ZP3-uitvoering is bovendien EHEDG-gecertificeerd en voldoet aan de hoogste hygiënische eisen.

Ondanks al deze design-optimalisaties hebben de draaizuigerpompen van Ampco als groot voordeel dat ze 1-op-1 uitwisselbaar zijn met de draaizuigerpompen van de meest bekende fabrikanten. Dit geldt tevens voor de onderdelen.

Verbeterd design

Naast het gebruik van betere materialen bieden de Ampco pompen diverse ontwerp-optimalisaties. Deze zorgen voor een hoge betrouwbaarheid, betere reiniging en lagere onderhoudskosten.

EHEDG-certificering

Zowel de lobbenpompen als de gepatenteerde ZP-3 draaizuigerpompen van Ampco zijn EHEDG-gecertificeerd. De garantie van een optimale hygiëne, reinigbaarheid en minimale besmettingsrisico’s.

 

Voordelige prijs

De Ampco lobben- en draaizuigerpompen onderscheiden zich door hun aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding t.o.v. de producten van bekende merken, waarmee ze 1-op-1 uitwisselbaar zijn.

Pompenseries

Ampco ZP1

De ZP1 pomp van Ampco is de klassieke draaizuigerpomp, waarbij de asafdichting achter in het pomphuis geplaatst is. Deze serie kan worden geleverd met verschillende soorten asafdichtingen, zoals enkel...

Meer informatie

Ampco ZP2

De ZP2 pompen van Ampco zijn robuuste en betrouwbare CIP-reinigbare draaizuigerpompen. Zoals alle andere draaizuigerpompen van de ZP serie zijn deze  pompen namelijk standaard voorzien van een RVS lagerstoel,...

Meer informatie

Ampco ZP3

De ZP3 draaizuigerpomp van Ampco is baanbrekend en is speciaal ontwikkeld, dus zonder “kunstgrepen”, als EHEDG-gecertificeerde CIP-reinigbare pomp. Dankzij het unieke gepatenteerde design is de ZP3 pomp zonder enige...

Meer informatie

Ampco ZP4

De ZP4 is het nieuwste model in de ZP-serie hygiënische draaizuigerpompen van Ampco. Met zijn opvallend compacte afmetingen is deze blokbouwpomp met servo-aandrijving de kleinste hygiënische draaizuigerpomp, zowel in...

Meer informatie

Ampco AL

De AL lobbenpomp van AMPCO is speciaal ontwikkeld met het oog op hygiëne en reinigbaarheid. De pomp is standaard geschikt voor CIP-reiniging en EHEDG-gecertificeerd. De AL pomp onderscheidt zich...

Meer informatie

Lobbenpomp

 

Werking lobbenpomp

Een lobbenpomp werkt als volgt: De twee rotoren van een lobbenpomp draaien in tegenovergestelde richting in het pomphuis, zonder elkaar hierbij te raken. Bij elke omwenteling wordt de vloeistof het pomphuis ingezogen en vervolgens door de rotatie van de lobben in de pomp verder getransporteerd. Tenslotte wordt het product aan de perszijde uit het pomphuis geperst.

Wat is een lobbenpomp?

Een lobbenpomp / draaizuigerpomp is een roterende verdringerpomp die voornamelijk toegepast wordt voor het verpompen van (hoog) viskeuze vloeistoffen.

Na haar introductie in de jaren 60 duurde het nog wel 20 jaar voordat deze pomp terrein won van de excentrische wormpomp die toen in de voedings- en zuivelindustrie domineerde. De compacte bouwwijze en de voordelen van een vol metalen pomp maakten het verschil met de generatie wormpompen met rubberen stator. Tegenwoordig is de hoogwaardige draaizuigerpomp nog steeds de meest toegepaste verdringerpomp bij de productie van zuivelproducten, sauzen en drinks. Maar het tijdperk van deze beruchte pomp zou met de snelle opkomst van de hygiënische spindelpomp wel eens voorbij kunnen zijn.

Lobbenpomp of draaizuigerpomp?

Een lobbenpomp /draaizuigerpomp is uitgerust met twee rotoren die in tegenovergestelde richting draaien, zonder elkaar te raken. Een lobbenpomp kan worden voorzien van verschillende lobbentypes. De AL lobbenpompen van Ampco worden met bi-wing, single-wing of multi-lobe rotoren geleverd. Een draaizuigerpomp is daarentegen uitgerust met 2 zgn. hamerlobben (circumferential pistons). Dit ontwerp zorgt voor een minimale interne slip. Door de hydraulische optimalisatie van de statische tegenloopvlakken biedt dit type pomp ook een hoog rendement.

Toepassingen lobbenpomp

Lobbenpompen en draaizuigerpompen kenmerken zich door hun grote inzetbaarheid in de meest uiteenlopende branches van de voedingsmiddelenindustrie. Wij kiezen dit pompprincipe vaak voor toepassingen in de zuivelindustrie (voor bijv. yoghurt) en vleesindustrie. Ook passen wij Ampco pompen succesvol toe bij het verpompen van o.a. sauzen, cacaomassa, pindamassa en diverse soorten eetbare oliën en vetten.

Voordelen lobbenpomp

Bewezen concept

Lobbenpompen en draaizuigerpompen zijn in grote getale te vinden in de levensmiddelenindustrie. Het basis-concept van deze pompen hoeft zich dus niet meer te bewijzen. Ampco gaat hier echter wel een stap verder dan de bekende standaard in de markt. Ampco pompen bieden namelijk een sterk verbeterd design dat voor een nog hogere betrouwbaarheid, betere reiniging en lagere onderhoudskosten zorgt.

Hygiëne

Dankzij het ontwerp, de volledig metalen constructie en de contactloze werking (geen metaal op metaal of metaal op rubber contact) is een lobbenpomp in het algemeen geschikt voor CIP/SIP reiniging en hygiënische toepassingen. Zowel de AL lobbenpompen als de gepatenteerde ZP3 draaizuigerpompen uit ons Ampco programma voldoen aan de hoge hygiëne-eisen. Ze onderscheiden zich door hun EHEDG-certificering.

 

Geen product beschadiging

In tegenstelling tot andere soorten verdringerpompen is het met een lobbenpomp / draaizuigerpomp mogelijk, door de grote vrije kogeldoorlaat, om vloeistoffen met vaste delen zonder schade te verpompen.
Het ontwerp van de pomp zorgt er bovendien voor dat er geen verandering optreedt in de structuur van kwetsbare voedingsmiddelen. De ZP draaizuigerpomp van Ampco leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor het verpompen van shear-gevoelige producten zoals yoghurt.

Volumetrisch gedrag

Draaizuigerpompen hebben voor bepaalde applicaties in de voedingsindustrie een interessant volumetrisch gedrag. Het is namelijk mogelijk om met deze pompen goed te doseren. De dosering kan op basis van een bepaald aantal omwentelingen of deel van een omwenteling uitgevoerd worden.