Membraanpompen

Murzan luchtgedreven membraanpompen

De kwaliteit van de Murzan luchtgedreven membraanpompen komt het beste tot zijn recht bij het hygiënisch verpompen van dikke pasta’s en fragiele producten.

Deze EHEDG gecertificeerde luchtmembraanpompen zijn geheel uit roestvaststaal vervaardigd, met gepolijste deksels en een roestvaststalen luchtmotor. De pompen zijn geschikt voor een hoge viscositeit tot 250.000 cP en kunnen geleverd worden met een vrije doorlaat tot maar liefst 100 mm. Echt uniek! En genoeg om hele eieren, champignons, visfilet en kipfilet zonder beschadiging te verpompen.

De hygiënische membraanpompen van Murzan onderscheiden zich ook door hun grote doorzet, tot 4,5 liter per slag. De pompen hebben dus een lagere slagfrequentie en lager geluidsniveau dan andere membraanpompen. Dit zorgt tevens voor minder beschadiging van kwetsbare producten.

Recentelijk is de range luchtmembraanpompen van Murzan uitgebreid met een unieke self-draining pompuitvoering. Deze speciale pomp maakt de CIP-procedure sneller en biedt de zekerheid dat er geen vloeistof in de pomp achterblijft.

De Murzan luchtmembraanpompen zijn ook leverbaar als complete installaties, waarmee vaten (200 of 1000 liter), eurobins en mengkuipen geleegd kunnen worden.

Unieke toepasbaarheid

De grote verscheidenheid aan kleppen, pompgroottes en uitvoeringen zorgt voor ongekende mogelijkheden: van hele vis- en kipfilets tot kwetsbare frambozen en 20 cm lange slierten.

CIP-reiniging

De pompen van Murzan zijn EHEDG-gecertificeeerd voor CIP reiniging. Voor u de zekerheid van een snelle en effectieve reiniging.

Laag geluidsniveau

Het unieke grote volume per slag, tot 4,5 liter, zorgt voor een beduidend lager geluidsniveau. Deze pomp is dus een echte uitkomst voor iedere membraanpomp gebruiker!

Pompenseries

Murzan PI-50

De PI-50 hoog hygiënische luchtgedreven membraanpompen van Murzan zijn unieke pompen met ongekende toepassingsmogelijkheden.  Deze EHEDG-gecertificeerde pompen kan in een CIP-reiniging worden opgenomen en hoeft voor de reiniging dus...

Meer informatie

Werking membraanpomp

Een luchtgedreven membraanpomp is uitgerust met twee membranen die via een centrale as met elkaar gekoppeld zijn.  De luchtmotor zorgt ervoor dat de perslucht, om en om, naar de achterkant van één van de membranen wordt geleid terwijl de ruimte achter het andere membraan juist ontlucht wordt. Zo worden beide membranen door de perslucht heen en weer bewogen, waardoor zowel de pers- als de aanzuigslag van de pomp ontstaan.

 

Wat is een membraanpomp?

Een membraanpomp is een veel voorkomende soort verdringerpomp. De luchtgedreven membraanpomp biedt één van de meest veelzijdige en flexibele pompoplossingen.
De pomp is bovendien robuust, relatief voordelig in aanschaf, eenvoudig te gebruiken en onderhoudsarm.

Zolang de productieruimte voorzien is van een persluchtaansluiting kan de membraanpomp, door haar specifieke eigenschappen en voordelen, een uitstekende keuze zijn voor een breed scala aan toepassingen in o.a. de voedingsindustrie.

Werking luchtgedreven membraanpomp

Zoals alle verdringerpompen is de werking van membraanpompen gebaseerd op het verkleinen en vergroten van de pompkamers, waardoor het verpompte product volumetrisch verplaatst wordt.

Een luchtmembraanpomp is voorzien van twee membranen die via een centraal gelegen as met elkaar verbonden zijn. De perslucht wordt eerst naar de achterkant van het eerste membraan geleid, waardoor de inhoud van deze membraankamer naar de persleiding gepompt wordt. Tegelijkertijd wordt de ruimte achter het tweede membraan van de pomp ontlucht. De ontstane onderdruk zorgt ervoor dat het product vanuit de zuigleiding deze tweede vloeistfofkamer ingezogen wordt.

Daarna gebeurt precies het tegenovergestelde. De luchtklep van de membraanpomp leidt de perslucht naar de achterzijde van het tweede membraan (persslag), terwijl de eerste membraankamer ontlucht (aanzuigslag).

Deze complete cyclus blijft zich vervolgens herhalen, waardoor de membranen continu heen en weer bewogen worden en om en om voor de pers- en zuigslag van de membraanpomp zorgen.

Murzan luchtmembraanpompen

De Murzan luchtgedreven membraanpompen zijn hoog hygiënisch, speciaal ontwikkeld voor de voedingsmiddelen-, dranken-, farmaceutische en cosmetische industrie en nemen hierdoor een unieke marktpositie in.

Alle Murzan membraanpompen zijn vervaardigd uit roestvaststaal. De PI pompen, die EHEDG gecertificeerd zijn, worden zelfs geleverd in gepolijst RVS 316, Ra <0,8µm.

T.o.v. soortgelijke hygiënische pompen beschikken de Murzan luchtgedreven membraanpompen over de volgende onderscheidende kenmerken:

  • CIP: de Murzan pompen kunnen eenvoudig opgenomen worden in een CIP reiniging en hoeven dus niet voor de reiniging gedemonteerd te worden.
  • Olievrije luchtmotor: de pompen zijn uitgevoerd met een olievrije luchtmotor. De perslucht hoeft dus niet geconditioneerd te worden met olie, waardoor de pompoplossing beter past bij omgevingen waar hygiënisch geproduceerd wordt.
  • Minder geluid: de membraanpompen van Murzan hebben een groot volume per slag tot maar liefst 4,5 liter. Dit zorgt voor een lagere slagfrequentie, minder productbeschadiging en een beduidend lager geluidsniveau.
  • Unieke toepasbaarheid: de Murzan pompen zijn leverbaar in verschillende pompgroottes en uitvoeringen. Ze kunnen ook voorzien worden van diverse types kleppen, zoals pneumatisch bediende schuifafsluiters, mushroom ventielen en flappers. Hierdoor zijn ze geschikt voor producten met een hoge viscositeit (tot 250.000 cP) of met grote vaste delen (tot 100 mm). Denk hierbij bijvoorbeeld aan champignons, eieren of zelfs hele kipfilets. Ook kunnen de pompen worden toegepast voor het verwerken van producten met slierten (tot 20 cm lengte en 3 cm dikte).
  • Minder productbeschadiging: het feit dat het membraan het pomphuis niet raakt in zijn uiterste stand en dat de zuig-/persleiding geïntegreerd is en vloeiend overgaat in de productkamer (HV uitvoering) maakt dat kwetsbare producten, zoals perzikschijven, frambozen of aardappelschijfjes in sauzen, zonder beschadiging kunnen worden verpompt.
  • RVS luchtmotor: in tegenstelling tot andere merken, die een aluminium luchtmotor toepassen, worden de Murzan membraanpompen met een RVS luchtmotor geleverd. Hierdoor zijn de pompen bestendig tegen de reinigingsmiddelen, die bijv. bij het inschuimen van de installatie, gebruikt worden.
  • Draineerbaar: tenslotte zijn de Murzan pompen leverbaar in ATEX uitvoering. Ook kunnen de pompen worden geleverd met een frame, waardoor de pomp na CIP reiniging eenvoudig kan worden gedraind.

Naast de PI50 hoog hygiënische luchtgedreven membraanpompen levert Murzan ook complete systemen voor het legen van vaten, eurobins en mengkuipen.

Toepassingen membraanpomp

Door hun veelzijdigheid worden membraanpompen in uiteenlopende industrieën ingezet. In de voedingsmiddelenindustrie passen wij de luchtgedreven membraanpompen van Murzan al jaren succesvol toe voor het hygiënisch verpompen van diverse viskeuze massa’s, zoals tomatenpuree, jams, fruitconcentraten, vruchtenstukjes op siroop en pasta’s.

Speciale toepassingen

De Murzan membraanpompen kunnen ook grote vaste delen aan, zonder deze te beschadigen.
De pomp met flappers kan worden toegepast voor het verpompen van kwetsbare voedingsmiddelen in een vloeistofstroom. Denk hierbij aan champignons, eieren, perzik, aardbei, kers of hele kipfilets.
De PO uitvoering (poultry) maakt het mogelijk om specifieke producten in de kippenindustrie te verwerken, zoals bijvoorbeeld slachtafval in kippenslachterijen.

Toepassing in systemen

De Murzan luchtgedreven membraanpompen worden ingezet in complete klant-specifieke drum unloading systems. Deze systemen (types DUS, KUS en TUS) zijn speciaal ontwikkeld voor het leegpompen van vaten, Eurobins, mengkuipen of rechthoekige palletboxen die gevuld zijn met (hoog)viskeuze vloeistoffen: tomatenpuree, pindakaas, taartvullingen of stroperige cosmetische producten (mascara, vaseline, magnesium hydroxide e.d.).

Voordelen membraanpomp

Gebruiksflexibiliteit

Doordat de pompen luchtgedreven zijn is het gebruik van een elektrische aansluiting en dure of speciale aandrijving overbodig. Zolang er een persluchtaansluiting beschikbaar is zijn membraanpompen hierdoor eenvoudig mobiel uit te voeren en flexibel in het productieproces in te zetten.

Brede inzetbaarheid

Door de variëteit aan beschikbare uitvoeringen zijn membraanpompen geschikt voor een breed scala aan zowel laag- als hoogviskeuze vloeistoffen. Met dit werkingsprincipe is het zelfs mogelijk om grote vaste delen te verpompen.

 

Drooglopen

Membraanpompen zijn in staat om lucht te verwerken en zijn goed zelfaanzuigend. Ze kunnen bovendien onbeperkt drooglopen.

Lagere onderhoudskosten

Deze pompen hebben daarnaast een lange levensduur. Ze zijn eenvoudig te demonteren en te onderhouden en hebben geen kwetsbare mechanische afdichting, waardoor de onderhoudskosten lager zijn.

Eenvoudige installatie

Tenslotte is er voor dit werkingsprincipe geen overdrukbeveiliging nodig. Hierdoor is de opbouw van de installatie eenvoudig.