Schroefspindelpompen

Bornemann schroefspindelpompen

Door hun onovertroffen design en bewezen betrouwbaarheid zijn de EHEDG-gecertificeerde Bornemann spindelpompen, ook bekend als “Spin-pompen”, niet meer weg te denken uit de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie.

De Bornemann schroefspindelpompen (twin screw pumps) zijn veelzijdige pompen. De pompen leveren hoge prestaties op zowel laag- als hoogviskeuze vloeistoffen. Naast het hoogste niveau van hygiëne (EHEDG EL Aseptic) biedt de hoogwaardige technologie van de pompen een zelfaanzuigende werking en een pulsatievrije flow. Het werkingsprincipe staat garant voor een minimale productbeschadiging en is dus ideaal voor al uw kwetsbare en structuurgevoelige vloeistoffen.

Door het grote regelbereik kan het 2-in-1 principe van de spindelpompen van Bornemann toegepast worden. U kunt de pompen als proces- en als CIP-pompen inzetten. Zo bespaart u aanzienlijk op installatie- en onderhoudskosten!

Alle Bornemann schroefspindelpompen worden standaard en zonder meerprijs voorzien van de i-ALERT 2 monitoring tool. Het ultramoderne systeem houdt de pomp 24 uur per dag nauwkeurig in de gaten en signaleert eventuele afwijkingen direct.

Veelzijdigheid

Het geavanceerde werkingsprincipe  beschikt over de juiste eigenschappen om zowel shear-gevoelige als hoogviskeuze vloeistoffen zonder beschadiging te verpompen.

 

2-in-1 werking

De Bornemann spindelpomp is als procespomp en als CIP-pomp toe te passen. Het gebruik van een separate CIP-pomp en andere randapparatuur is overbodig.

Weinig onderhoud

Door de uitzonderlijke kwaliteit en de contactloze werking kent de Bornemann spindelpomp geen slijtdelen. Daarmee bespaart u aanzienlijk op onderhoud.

Oliehoorn

“Spin Pompen denkt mee en geeft het beste advies. Dit levert voor ons de toegevoegde waarde.” (Frites)sauzen verpompen klinkt eenvoudiger dan het is. Elke keer dat er in het proces van fritessaus wordt verpompt neemt de viscositeit namelijk wat af. En die viscositeit is nou net een van de belangrijkste eigenschappen: de saus moet namelijk […]

meer lezen...

Pompenseries

Bornemann SLH-5G

De SLH-5G schroefspindelpomp is de nieuwste generatie pompen van Bornemann en vervangt zowel de SLH-4G als de SLH-4U. Zoals zijn twee voorgangers onderscheidt deze innovatieve schroefspindelpomp zich door haar uitzonderlijk...

Meer informatie

Bornemann SLH-4G

Het gehele design van de SLH-4G spindelpompen / schroefspindelpompen is gericht op een ultiem niveau van hygiëne. Het “tube-design” optimaliseert de inwendige en uitwendige reinigbaarheid van de sanitaire pomp....

Meer informatie

Bornemann HCH

De HCH hygiënische spindelpomp /schroefspindelpomp is de nieuwste innovatie van Bornemann. Met een maximaal debiet van maar liefst 1.500 m³/uur (1.750 m³/uur bij gebruik als CIP-pomp) is deze nieuwe...

Meer informatie

Werking schroefspindelpomp

Een hygiënische schroefspindelpomp (twin screw pump) heeft twee vrij vliegende spindels, die nauw opgesloten worden door het pomphuis. De spindels draaien contactloos ten opzichte van elkaar en het pomphuis. De assen worden gesynchroniseerd middels tandwielen. Door de draaiende beweging van de schroefassen wordt de vloeistof tussen de spindels in de axiale richting verplaatst.

Wat is een schroefspindelpomp?

De hygiënische schroefspindelpomp behoort tot de roterende verdringerpompen. Deze pomp is uitgerust met twee vrij vliegende spindels, die contactloos draaien. De vloeistof wordt in de ruimtes tussen de schroefspindels in axiale richting van de zuig- tot de perszijde getransporteerd.

De hygiënische schroefspindelpomp is ruim 15 jaar geleden door Spin Pompen in Nederland geïntroduceerd. Tegenwoordig is deze pomp, ook wel spindelpomp of “Spin-pomp” genoemd, niet meer weg te denken uit hygiënische processen in de voedingsmiddelen -, cosmetische en farmaceutische industrie.

Door zijn vele voordelen en toepassingen zou dit werkingsprincipe wel eens de nieuwe standaard kunnen worden als het gaat om het hygiënisch verpompen van viskeuze en kwetsbare vloeistoffen.

Toepassingen schroefspindelpomp

De hygiënische spindelpomp biedt een uniek scala aan toepassingen in zowel de voedingsmiddelenindustrie als de cosmetische en farmaceutische industrie.

Dit pomptype wordt veel ingezet voor het verwerken van kwetsbare en shear-gevoelige vloeistoffen in onder andere de zuivelindustrie (bijv. yoghurt, kwark, pudding, wei), saus-industrie (bijv. mayonaise, ketchup), kaasproductie (bijv, wei, smeerkaas) en drankenindustrie (bijv. bierproductie, fruitsap, glucose).

De hygiënische spindelpomp is zeer goed te gebruiken voor de verwerking van voedingsmiddelen met grote vaste delen, zoals yoghurt met stukjes fruit. Bovendien maakt de pulsatievrije flow deze pomp geschikt voor de probleemloze verwerking van hoogviskeuze producten, zoals glucose, hot break en cold break tomatenpasta, pindakaas, zetmeelconcentraten en geconcentreerd vruchtensap.

Door haar uitstekende reinigbaarheid wordt de schroefspindelpomp daarnaast veel toegepast bij alle processen waar (zeer) hoge hygiëne-eisen gesteld worden, zoals in de cosmetische (voor crèmes e.d.) of farmaceutische industrie. De SLH-4G spindelpomp van Bornemann beschikt over de EHEDG EL aseptic class I certificering en gaat het verst op het gebied van hygiëne.

Voordelen schroefspindelpomp

Breed viscositeitsbereik

Een van de hoofdkenmerken van de schroefspindelpomp is dat deze pomp in staat is om zowel dunne als viskeuze vloeistoffen (van 1 tot 1.000.000 cP) te verwerken. Daardoor is dit werkingsprincipe bijzonder breed inzetbaar.

2-in-1 werking

Een spindelpomp kan met een brede range aan snelheden (1:15) optimaal blijven functioneren. Hierdoor kan deze pomp een dubbele functie vervullen. Op lage snelheid kan de pomp als procespomp worden ingezet en, op hoge snelheid, als CIP-pomp. Dit maakt de aanschaf en het gebruik van een separate CIP-pomp en randapparatuur overbodig.

Pulsatievrije flow

In tegenstelling tot een lobbenpomp geeft een schroefspindelpomp een pulsatievrije flow. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat de installatie zonder drukstoten en hinderlijke resonantie of vibraties werkt.

Geen productbeschadiging

De afwikkeling van de spindels verplaatst het product vloeiend en in een lineaire beweging door de pompkamer. Dit zorgt voor een uiterst zachte behandeling van de meest kwetsbare en shear-gevoelige voedingsmiddelen.

Zelfaanzuigende werking

Bij het aanzuigen is een vloeistoffilm aan de omtrek van de spindels al voldoende om vacuüm te creëren. Uit onze jarenlange praktijkervaring met dit pompprincipe blijkt ook dat de spindelpomp, mede door het slobbereffect, in staat is om meer dan 50% van de persleiding leeg te drukken.

 

 

Gashoudende vloeistoffen

De spindelpomp is niet alleen zelfaanzuigend maar ook in staat om vloeistoffen met een significant luchtaandeel (tot 60%) te verwerken.

Lange levensduur

Dankzij de contactloze werking kent de schroefspindelpomp geen slijtage door droogloop, in tegenstelling bijv. tot een excentrische wormpomp. Seals, en met name de asafdichting, worden alleen op persdruk belast. Hierdoor hebben deze een beduidend langere levensduur.

Geen contaminatie/besmetting

De dubbele mechanical seals bevinden zich aan de perskant en worden met drukloze flush gesmeerd. Hierdoor worden contaminatie van het verpompte product met flushwater en besmetting voorkomen.

Draineerbaar en zonder dode ruimtes

Bij de Bornemann spindelpomp zijn de seals niet in een seal-kamer achter het pomphuis maar volledig in de productstroom gepositioneerd. Hierdoor zijn de seals niet alleen CIP-reinigbaar maar kunnen deze ook hun warmte kwijt aan het verpompte product. Bovendien zijn het seal en het pomphuis standaard draineerbaar.

Geschikt voor hoge temperaturen

Het verpompen van vloeistoffen met een hoge temperatuur met een draaizuigerpomp of lobbenpomp vereist hot clearance rotoren. Bij excentrische wormpompen moet rekening worden gehouden met de uitzetting van de statoren. Een spindelpomp kan daarentegen zonder aanpassingen probleemloos tot 150 ℃ ingezet worden. Wel is het belangrijk om, tijdens de reinigingsfase, een temperatuurschok te voorkomen.