Slangenpompen

PCM Delasco slangenpompen

Onder het merk Delasco biedt PCM een breed programma lagedruk en hogedruk slangenpompen.

De pompen zijn zelfaanzuigend en kunnen probleemloos drooglopen. Ze zijn speciaal ontworpen met het oog op lagere gebruiks- en onderhoudskosten.

Zo heeft de nieuwe generatie DX peristaltische pompen van PCM Delasco een innovatief pompdesign met unieke limoenvormige rotor. Deze zorgt voor een optimale compressie en langere levensduur van de slang. Dankzij het Smart Quick Release System van deze nieuwe DX serie kan de slang bovendien in slechts enkele minuten vervangen worden.

De Delasco pompen lenen zich uitstekend voor het doseren of het transport van waterige, viskeuze en structuurgevoelige vloeistoffen. Hierbij sluit het ontwerp zonder asafdichting lekkage en productverontreiniging uit. Door de constructie zonder kleppen of kogels bieden de pompen uitkomst bij het doseren van vloeistoffen met vaste delen.

Door de beschikbaarheid van verschillende slangmaterialen zijn de pompen bovendien zeer geschikt voor het verpompen van de meest corrosieve of abrasieve producten. Speciaal voor hygiënische toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie kan de DX serie worden geleverd met CIP-reinigbare food grade slangen.

Hygiëne

De food grade slang van de DX serie is geschikt voor hoge drukken en temperaturen en hierdoor te gebruiken tijdens de CIP-reiniging. Deze slang voldoet aan de hoogste hygiëne-eisen, zoals EG 1935/2004 en FDA 21CFR177.2600.

Veelzijdigheid

De Delasco range biedt een uitgebreide keuze aan uitvoeringen en slangmaterialen. Dit garandeert een maximale gebruiksflexibiliteit: van lage tot hoge druk en van heavy duty tot hygiënisch.

Lage LCC

Door hun uitgekiende constructie en hoogwaardige materialen zijn de Delasco slangenpompen ontwikkeld met het oog op betrouwbaarheid en lage life cycle costs, zelfs in de meest veeleisende toepassingen.

Pompenseries

PCM Delasco PMA

De PMA slangenpomp is de kleinste pomp binnen de uitgebreide Delasco range van fabrikant PCM. De PMA pomp is de ideale keuze voor transport- en doseertoepassingen met een lage...

Meer informatie

PCM Delasco Z

De Z-serie slangenpompen zijn uitgevoerd met een ongewapende flexibele slang en zijn de lagedruk range van fabrikant Delasco. De pompen kunnen worden toegepast voor een druk tot 1,5 bar....

Meer informatie

PCM Delasco DX

Door de robuuste constructie met unieke limoenvormige rotor en de diverse beschikbare slangmaterialen is de nieuwe DX slangenpomp van PCM Delasco de ideale pompoplossing voor de meest veeleisende en...

Meer informatie

Werking slangenpomp

De pompwerking wordt bereikt door een rotor met schoenen en/of rollers die ronddraait in het pomphuis. Door deze draaiende beweging wordt de slang door de rotor/rollers ingedrukt en wordt de vloeistof door de slang verplaatst.  Als de rotor ronddraait keert de slang achter de schoen/roller onmiddellijk weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Dit zorgt voor een onderdruk/vacuüm die de pomp zijn goede zelfaanzuigende eigenschappen geeft.

 

Wat is een slangenpomp?

Een slangenpomp, ook wel peristaltische pomp genoemd, is een roterende verdringerpomp of volumetrische pomp. Dit bewezen pompprincipe maakt gebruik van een flexibele rubberen slang en wordt door zijn specifieke voordelen al decennia succesvol ingezet in o.a. de voedingsmiddelenindustrie.

Hoewel slangenpompen door de sterke opkomst van nieuwe hygiënische pomptechnologieën (zoals de schroefspindelpomp) wat terrein verliezen, blijven deze pompen de uitgelezen keuze voor het transport of het doseren van bepaalde corrosieve, abrasieve en/of structuurgevoelige vloeistoffen of producten met veel vaste delen.

Werking slangenpomp

De werking van een slangenpomp is vrij eenvoudig. Het hart van de pomp wordt gevormd door een slang die in een boog tegen de binnenkant van het cirkelvormige pomphuis geplaatst is.

Op de rotor van de pomp zijn zogenaamde schoenen gemonteerd. Door het ronddraaien van de rotor/schoenen wordt de slang afwisselend samengedrukt en losgelaten. Doordat de slang direct na het loslaten in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert wordt er in de ruimte achter de schoen een vacuüm gecreëerd. Deze onderdruk zorgt ervoor dat het product de slang ingezogen wordt. Vervolgens wordt de verpompte vloeistof door de draaiende beweging van de schoenen verder in de slang verplaatst en uiteindelijk uit de slang gedrukt.

PCM Delasco slangenpompen

PCM is een internationale onderneming met een uitgebreid leveringsprogramma en solide reputatie. Het bedrijf staat al jaren bekend voor zijn toonaangevende rol en slimme innovaties op het gebied van verdringerpompen.

Onder het merk Delasco voert PCM een veelzijdige range (hygiënische) peristaltische pompen. Zowel de lagedruk als hogedruk Delasco pompen kenmerken zich door hun lage gebruiks- en onderhoudskosten.

Zo zorgt de unieke limoenvormige rotor van de nieuwe DX serie voor minder slang slijtage. Met het Smart Quick Release systeem kan de slang in slechts enkele minuten worden vervangen.
Ook de lagedruk slangenpompen van de PMA serie en Z serie van PCM Delasco zijn zodanig ontworpen dat de slangwissel snel en eenvoudig kan worden uitgevoerd.

Toepassingen van peristaltische pompen

Slangenpompen zijn, door hun werkingsprincipe en de beschikbaarheid van diverse slangmaterialen, veelzijdige verdringerpompen.
Door hun volumetrische werking kunnen deze pompen niet alleen als transport- maar ook als doseerpomp gebruikt worden. Daarnaast zijn ze geschikt voor zowel waterige als (hoog)viskeuze producten.

Dit type pomp kan een slimme keuze zijn bij ongecontroleerde processen doordat er weinig meer dan de slang stuk kan gaan.

Peristaltische pompen kunnen bovendien een pragmatische oplossing zijn voor eenvoudige toepassingen maar kunnen ook heel goed ingezet worden voor het verwerken van “moeilijke” vloeistoffen, zoals:

Kwetsbare producten:  de werking van een slangenpomp garandeert de zachte behandeling van structuur gevoelige producten, zoals hemoglobine of bloedplasma.

Abrasieve vloeistoffen: doordat de slang bestand is tegen abrasieve producten worden slangenpompen toegepast voor het verwerken van levensmiddelen die pitjes, zaadjes of andere zachte of harde deeltjes bevatten. Denk hierbij niet alleen aan jam, groentepurees of diverse vruchtenbereidingen maar ook aan titanium dioxide.

Corrosieve producten: de slang is het enige onderdeel dat in contact komt met het verpompte product. Bovendien voorkomt het afdichtingsloze design elk risico op lekkage. Daarom wordt een slangenpomp vaak gekozen voor het transport of het doseren van corrosieve producten, zoals kleurstoffen, ijzer hydroxide en fosforzuur in o.a. de petfood industrie.

Grote vaste delen: ook producten die een hoog gehalte aan vaste delen (tot maar liefst 80%) kunnen probleemloos en zonder beschadiging door een slangenpomp verpompt worden. Zo worden peristaltische pompen veel toegepast in de vleesindustrie, bijvoorbeeld voor het transport van bijproducten (viscera e.d.) , die als grondstoffen bij de productie van petfood gebruikt worden.

Voordelen van slangenpompen

Zelfaanzuigend/droogloop

Slangenpompen zijn niet alleen zelfaanzuigend maar beschikken ook over een hoge aanzuigkracht, tot wel 9 meter zuighoogte. Bovendien zijn de pompen in staat om zonder probleem en onbeperkt droog te lopen. Deze eigenschappen maken slangenpompen goed geschikt voor het verpompen van o.a. uitzakkende vloeistoffen.

Geen asafdichting

De afdichtingsloze constructie van een slangenpomp zorgt ervoor dat de meest agressieve en/of gevaarlijke vloeistoffen zonder risico op lekkage of onnodig onderhoud verpompt kunnen worden. Bovendien sluit dit pompontwerp een eventuele verontreiniging van het verpompte product uit.

Uitstekende bestendigheid

De slang is in diverse materialen leverbaar. Bovendien komt alleen de slang in aanraking met het product en heeft de pomp geen asafdichting. Daarom leent een peristaltische pomp zich bijzonder goed voor de meest corrosieve of abrasieve media.

Vaste delen

De constructie zonder kleppen/kogels maakt de slangenpomp heel geschikt voor slurries die tot 80% vaste delen bevatten.

 

 

 

Zachte pompwerking

De rustige werking van de slangenpomp zorgt voor weinig shear, waardoor producten met een gevoelige structuur zonder beschadiging verpompt kunnen worden.

Draairichting omkeerbaar

De draairichting van een slangenpomp is omkeerbaar. Dit maakt het mogelijk om de leiding te legen.

Eenvoudige reiniging

Doordat enkel de slang in contact met het product komt is een slangenpomp vrij eenvoudig te reinigen. Het bereiken van een hoog hygiënisch niveau is met dit type pomp echter lastig i.v.m. kerfwerking aan de binnenzijde van de slang.

Lage onderhoudskosten

Een slangenpomp is in het algemeen een robuuste pompsoort. Dit type pomp heeft bovendien geen afdichtingen, kleppen of pakkingen en dus maar 1 slijtdeel: de slang. Hoewel het verstandig is om de slang regelmatig preventief te wisselen is het onderhoud aan een slangenpomp eenvoudig en relatief goedkoop. Het innovatieve ontwerp en de hoogwaardige materialen van de Delasco slangenpompen zorgen voor extra betrouwbaarheid en lage life cycle costs.