Wormpompen

PCM excentrische wormpompen

De originele Moineau pomptechnologie, uitgevonden door de oprichter van PCM, René Moineau, is het hart van de PCM excentrische wormpompen.

De pompen hebben een pulsatievrije werking met weinig shear en zijn dus de ideale oplossing voor het verpompen van kwetsbare producten met een constante flow, ongeacht de viscositeit en druk. De Moineau pompen bieden bovendien een grote zuigkracht en zijn zelfaanzuigend. De capaciteit gedraagt zich lineair met het toerental.

Binnen de PCM range voor de voedingsmiddelenindustrie bieden de HyCare pompen het hoogste niveau van hygiëne en reinigbaarheid in de markt van excentrische wormpompen. Daarnaast zijn de EcoMoineau C wormpompen, door hun revolutionaire en compacte design, bijzonder eenvoudig te onderhouden en in bestaande systemen te integreren. Wilt u (hyper) viskeuze vloeistoffen en pasta’s verpompen? De PCM IVA/LVA en GVA uitvoeringen met trechter en toevoerschroef bieden uitkomst.

Hygiëne

Met de unieke EHEDG-gecertificeerde Hy-Care pomp biedt de PCM range het hoogste niveau van hygiëne en reinigbaarheid in de markt van excentrische wormpompen.

Betrouwbaarheid

Trouw aan haar solide reputatie past PCM uitsluitend duurzame constructies en kwalitatief hoogwaardige componenten toe. Zo biedt de HyCare serie met een unieke flexibele askoppeling een lange levensduur en maar liefst 3 jaar garantie.

Innovatie

Sinds de uitvinding van het Moineau pompprincipe weet PCM haar toonaangevende positie te behouden. Ontwikkeld met de modernste technologie, bieden de vele nieuwe gepatenteerde constructies nog meer hygiëne, betrouwbaarheid en efficiency.

Pompenseries

PCM HyCare

De PCM HyCare excentrische wormpompen beschermen de kwaliteit en de structuur van uw producten. Deze pompen zijn bestemd voor producten die in de laatste stappen van het productieproces zitten....

Meer informatie

PCM EcoMoineau C

De PCM EcoMoineau C excentrische wormpomp is ontworpen volgens het unieke Eco-design principe. Deze RVS Moineau pomp is uitgevoerd met een nieuwe gepatenteerde compacte overbrenging. Hierdoor heeft de pomp...

Meer informatie

PCM HyFeed

Dat het verpompen van (hoog)viskeuze, pasteuze of kleverige voedingsmiddelen uitstekend te combineren is met de strengste hygiëne-eisen bewijst de HyFeed excentrische wormpomp met hopperinlaat van PCM. Deze innovatieve CIP-reinigbare...

Meer informatie

PCM Easyfeed

De Easyfeed excentrische wormpomp met trechter-/hopperinlaat is de opvolger van de IVA/LVA.  Deze innovatieve serie is ontworpen voor het verwerken van (hoog)viskeuze, pasteuze en kleverige producten alsmede vloeistoffen met...

Meer informatie

PCM EcoMoineau C floating stator

De EcoMoineau C met floating stator van PCM is ongetwijfeld de meest compacte excentrische wormpomp die er bestaat. Deze robuuste roestvaststalen pomp is geschikt voor een breed scala aan...

Meer informatie

Werking wormpomp

Een Moineau-pomp bestaat uit een spiraalvormige RVS rotor die in een rubberen schroefvormige stator draait. Door deze roterende beweging wordt de vloeistof, in de ruimten die tussen rotor en stator ontstaan, in axiale richting verplaatst en uit de pomp geduwd.

Wat is een wormpomp?

Excentrische wormpompen, die ook wel bekend zijn als Moineau-, Moyno-, Mohno- of Monopompen, zijn roterende verdringerpompen. De werking van de excentrische wormpomp is gebaseerd op een enkele worm (rotor) die het product gelijkmatig in een rubberen stator verplaatst.

Dit rotor/stator principe is uitgevonden door René Moineau, die zijn bedrijf (PCM) in 1932 startte. Deze geniale ingenieur was piloot en op zoek naar een boosterpomp voor zijn vliegtuigmotor. De bedachte pomp bleek niet de oplossing voor zijn vliegtuig maar stond wel aan de basis van een innovatief ontwerp geschikt voor een diversiteit aan toepassingen in de voedingsmiddelen-, chemische en olie industrie.

In de vijftiger jaren zijn door PCM licenties voor het gebruik van dit werkingsprincipe verleend aan verschillende bedrijven, zoals Netzsch en Mono, die later hun eigen weg zijn ingeslagen. Door te blijven innoveren en altijd vast te houden aan het fabriceren van eigen hoogwaardige statoren – bepalend voor de goede werking van de wormpomp- heeft PCM haar toonaangevende positie sindsdien weten te behouden.

Werking excentrische wormpomp

Een excentrische wormpomp / Moineau-pomp bestaat uit een schroefvormige roestvaststalen rotor die in een rubberen spiraalvormige rotor draait. Doordat de stator-geometrie over een dubbele winding beschikt en de rotor over een ééngangige winding ontstaan er ruimtes tussen de rotor en stator. Deze ruimtes vormen een volledig vrije gang waarin het verpompte product, inclusief eventuele vaste delen, zonder beschadiging in axiale richting verplaatst en uit de pomp geduwd wordt.

PCM excentrische wormpompen

PCM is uitgegroeid tot een wereldwijd opererende onderneming met een uitgebreid leveringsprogramma en solide reputatie. Het bedrijf blijft een leidende rol spelen op het gebied van excentrische wormpompen.

PCM is vooraanstaand in de olie- en gasindustrie, dankzij haar zogenaamde downhole-pompen met Vulcan metalen statoren (200°C) . In de voedingsmiddelenindustrie heeft de jarenlange nauwe samenwerking met voedselproducenten geleid tot vele nieuwe gepatenteerde constructies en een steeds hoger niveau van hygiëne, betrouwbaarheid en efficiency.

Zo is de EHEDG-gecertificeerde Hy-Care Moineau-pomp, o.a. door de unieke Duraflex flexibele overbrenging (koppelstang) en het extra slanke geoptimaliseerde pomphuis-design, de meest hygiënische excentrische wormpomp in de markt.

Naast de Hy-Care biedt PCM de EcoMoineau C excentrische wormpomp. Dankzij haar innovatieve design met gepatenteerde compacte overbrenging is deze unieke pomp de kortste in zijn soort. Ook blinkt de EcoMoineau C uit door haar betrouwbaarheid en eenvoudige onderhoud. Indien gewenst is de pomp te leveren met CIP-aansluitingen.

Voor het verpompen van (hoog) viskeuze, pasteuze, heterogene en/of kleverige producten beschikt PCM over een brede keuze aan excentrische wormpompen met trechter en toevoerschroef (zogenaamde hopperpompen). Of u op zoek bent naar een hygiënische RVS uitvoering met open lintschroef en CIP-aansluitingen of een pomp met een grotere trechter of verlengde schroef de PCM range biedt altijd uitkomst.

Toepassingen wormpomp

De excentrische wormpompen van PCM worden veelal gekozen als een volmetalen pomp zich niet goed voor een bepaalde situatie leent, bijvoorbeeld door het abrasieve karakter van het verpompte product.

Specifieke toepassingen zijn o.a te vinden in de petfood, waar het verpompen van vleesmassa met botsplinters of grit met een volmetalen pomp serieuze problemen geeft. Ook in de saus industrie, bij industriële bakkerijen en bij de productie van sappen/juices, waar veel producten met deeltjes neigen tot vastlopen, zijn excentrische wormpompen vaak de betere keus.

De voordelen van dit bewezen werkingsprincipe komen ook tot hun recht bij het kortstondig droog aanzuigen of het volumetrisch doseren van een dun- en dikvloeibaar product. Ook bij kritische zuigomstandigheden, zoals het op niveau houden van een valpijp uit vacuüm, geeft de hydraulische stabiliteit van de excentrische wormpomp veel vertrouwen.

Tenslotte kunnen de Moineau pompen van PCM worden toegepast voor het verwerken van (hoog) viskeuze vloeistoffen en pasta’s in de voedingsmiddelenindustrie. De pompen worden uitgerust met een trechter en toevoerschroef, die ervoor zorgen dat de pompkamer -ondanks de hoge viscositeit van het product – volledig gevuld wordt.

Voordelen wormpomp

Rubberen stator

Het gebruik van rubber als materiaal voor de stator is vaak een belangrijke reden voor de toepassing van een excentrische wormpomp. Het maakt dit werkingsprincipe namelijk zeer geschikt voor situaties waarbij een volmetalen pomp zou vastlopen en beschadigd zou raken. Denk hierbij aan het verpompen van abrasieve vloeistoffen en, in het slechtste geval, van grint of plinters.

Weinig shear

Excentrische wormpompen hebben een nagenoeg pulsatievrije werking met weinig interne slip en minimale shear. Deze pompen bieden daarom een passende oplossing voor het verwerken van vloeistoffen die gevoelig zijn voor productbeschadiging.

 

Aanzuigkracht

Excentrische wormpompen zijn zelfaanzuigende verdringerpompen met een sterke aanzuigkracht.

Veelzijdigheid

Het pompprincipe kan toegepast worden voor de verwerking van zowel waterdunne als hoog viskeuze “vloeistoffen”. Ook opvallend is de mogelijkheid om producten met vaste delen, met een grootte van maar liefst 40% van de rotordiameter, probleemloos te verpompen.

Lineaire werking

Dit pompprincipe biedt bovendien een constante flow, die evenredig is met het toerental en niet afhankelijk is van de viscositeit van het product of van de (wisselende) druk. Een wormpomp leent zich door deze lineariteit uitstekend voor doseertoepassingen.