Spin Pompen bestaat 20 jaar

Spin Pompen viert 20-jarig jubileum

Dit jaar, op 1 oktober om precies te zijn, bestaat Spin Pompen 20 jaar. “Dit is voor ons een belangrijke mijlpaal”, zegt Algemeen Directeur en eigenaar Emile Koster. “Daarom zijn wij van plan om er, samen met onze trouwe klanten, een mooi en feestelijk jubileumjaar van te maken, met elke maand een speciale jubileumactie.”

Een perfecte gelegenheid dus om met Emile terug te blikken op de oprichting van Spin Pompen en de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen twee decennia.

 

 

“Niets te verliezen”

Als wij aan Emile vragen wat de voornaamste reden was om 20 jaar geleden zijn eigen bedrijf te starten, windt hij er geen doekjes om. “Het klinkt misschien niet als het beste argument om een eigen succesvolle onderneming op te richten maar ik heb in 2003 deze stap genomen omdat ik op dat moment niets te verliezen had. Ik was toen ruim 17 jaar in dienst bij een gerenommeerde pompenleverancier, waar ik eindverantwoordelijk was voor de Business Unit Verdringerpompen. Ik werkte samen met fantastische collega’s en het bedrijf voelde als van mij. Helaas kwam deze firma, na het overlijden van de Algemeen Directeur, in een turbulente tijd terecht. Na een periode van interim management en de overname door een andere pompenleverancier kwam ik erachter dat er geen goede match was met de nieuwe eigenaar en dat mijn dienstverband eindig was”. 

 

“Tegen de stroom in moeten er kansen liggen”

Met een stabiele thuisbasis, een jarenlange ervaring op het gebied van (verdringer)pompen en het goede contact met fabrikant PCM Delasco besloot Emile de sprong te wagen en richtte Spin Pompen op. “Op de zeer concurrerende pompenmarkt, waar in die jaren de meeste bedrijven juist uitbreidden om te komen tot een soort “one stop shop”-aanbod, dacht ik dat er ‘tegen de stroom in’ kansen moesten liggen. Daarom besloot ik om me enkel te focussen op verdringerpompen voor de food industrie”. 

Dit blijkt achteraf een schot in de roos te zijn geweest. “Ons geluk was dat precies in die tijd, vormgegeven door EHEDG, een bewustwording plaatsvond van hygiëne in de food processing.  Het gebruik van conserveringsmiddelen moet worden geminimaliseerd en reiniging is dus essentieel om besmetting te voorkomen. Voedingsproducenten begonnen meer na te denken over de reinigbaarheid van hun proces, waar pompen een belangrijk deel van uitmaken.

Je kunt achteraf natuurlijk spreken van een goede timing. Maar… was het puur geluk of dwing je geluk af…?”

 

De ‘spin’-pomp

De meeste impact op de markt van hygiënische verdringerpompen maakte Spin Pompen vanaf 2004. In dat jaar werd de Bornemann schroefspindelpomp aan het leveringsprogramma toegevoegd. Deze EHEDG gecertificeerde pomp werd bekend als de ‘Spin-pomp’ of ‘spindelpomp’. Het was de eerste verdringerpomp die in staat was om heel viskeuze producten te verpompen alsook een CIP-run te draaien. “Je zou het nu bijna niet meer geloven maar de schroefspindelpomp was toen een echte noviteit. Wat hebben wij een hoop tijd besteed aan uitleg aan klanten die wilden weten wat dit nieuwe werkingsprincipe voor hen kon betekenen…”. 

Zo werd pionier Spin Pompen in rap tempo door de markt gezien als specialist. “Natuurlijk moesten wij in het begin van de spindelpomp veel testen en soms, samen met de klant, vaststellen wat er mis ging. Wij merkten dat de schroefspindelpomp, net als alle andere pompprincipes, beperkingen kent. Maar nu er zoveel andere schroefspindelpompen op de markt zijn merken wij dat juist deze jarenlange (praktische) ervaring het verschil maakt.” 

 

“Techniek omzetten naar specifieke kansen in toepassingen”

De focus op schroefspindelpompen heeft de uitbreiding van het leveringsprogramma met andere werkingsprincipes echter nooit in de weg gestaan. Van Mouvex en Ampco tot Murzan en KPA, vele gerenommeerde fabrikaten werden in de loop der jaren toegevoegd aan het gevarieerde en kwalitatief hoogwaardige assortiment hygiënische pompen. 

“Je ziet dan ook dat na al die jaren een sterk programma geboden wordt. Hiermee kan de klant met onze adviseurs sparren en de kritische afweging maken welke oplossing het beste past in zijn installatie. 

De uitbreiding van het assortiment is niet altijd zonder slag of stoot gegaan. “Ik kan me nog goed herinneren dat wij in het begin bijna op onze knieën moesten om distributeur van een bepaald merk te mogen zijn. De situatie is nu gelukkig heel anders. Wij kunnen tegenwoordig selectief zijn. Ook worden wij door onze leveranciers, met wie wij vaak al meer dan 10 jaar samenwerken, vaak bestempeld als beste van de klas. Deze partners vinden het uitzonderlijk hoe wij de techniek omzetten naar specifieke kansen in toepassingen. Wij zijn beducht als het gaat om onze kritische vragen, maar onze leveranciers weten dit gelukkig te waarderen.

“Deze bundeling van kennis maakt dat wij vaak komen tot verfrissende oplossingen, die veelal ook door onze klanten zijn ingegeven. Denk hierbij bijv. aan ons eigen BINEM drum unloading systeem: de combinatie van de juiste pomp, vraag uit de markt en expertise. Het succes van de BINEM reeks gaat zover dat meerdere van onze pompen leveranciers nu deze custom-made installaties exporteren naar het buitenland. Ook hier een voorbeeld van verregaande samenwerking met onze pompen partners.“

 

“Pompen die hun hele levensduur goed presteren”

Ondanks het feit dat er veel service-bedrijven zijn die elk merk en elk type pompen onderhouden maakt onze service-afdeling de afgelopen 5 jaar een sterke groei mee. “Wij krijgen steeds vaker de vraag van onze klanten of wij de geleverde pompen en de installed base zelf kunnen onderhouden.” 

“Onze monteurs beschikken over de specialistische kennis en tools om hygiënische pompen optimaal te servicen en in te stellen. Daarnaast bieden wij een andere benadering van service. Wij staan voor onze eigen pompen en willen dat deze hun hele levensduur goed presteren. Als een pomp tegen lage onderhoudskosten storingsvrij functioneert dan is de kans groot dat wij de volgende pomp ook mogen leveren.”

 

“Onze formule is nog springlevend”
Zoals het succes in de afgelopen 20 jaar ligt de toekomst van Spin Pompen niet alleen in de techniek maar ook in de mensen. Gemotiveerd en toegewijd. “Voor de toekomst is het belangrijk dat het kennispeil hoog blijft. Dit is de basis van onze identiteit en waar wij onze positie op de markt aan te danken hebben.”

“Wij kunnen stellen dat de formule om te specialiseren nog steeds zijn vruchten afwerpt. Wij zien ook veel potentie in de lancering van een aantal unieke pompoplossingen, zoals de H-Flo van Mouvex, de SLH-5G van Bornemann, de ZP-serie van Ampco of de HyFeed van PCM.”

 

Wie jarig is trakteert

We zijn dus jarig, en wie jarig is trakteert. Tot het einde van het jaar zullen wij onze klanten daarom in de watten leggen, als dank voor de jarenlange loyale samenwerking. Elke maand kunnen onze klanten profiteren van een speciale jubileumactie. 

Namens ons hele team bedanken wij u als klant voor het vertrouwen en de waardering van onze inzet.

Wilt u op de hoogte blijven van alle jubileum-acties? Hou onze website en socials goed in de gaten.