Verdringerpompen

Pompen zijn onmisbaar in elk productieproces en zijn in vele soorten en maten beschikbaar. Voor het verpompen van vloeistoffen worden in de procesindustrie voornamelijk centrifugaalpompen en verdringerpompen toegepast. Terwijl het effect van centrifugaal kracht en de werking van de centrifugaalpomp niet meer uitgelegd hoeft te worden, blijven verdringerpompen fascineren, niet alleen door hun diversiteit maar vooral ook door hun vele toepassingsmogelijkheden.

Verdringerpomp - Ampco ZP3 draaizuigerpomp

Wat is een verdringerpomp?

De werking van een verdringerpomp is gebaseerd op het vergroten en vervolgens verkleinen van de pompkamer door de beweging of rotatie van een of meerdere pompelement(en), zoals bijvoorbeeld lobben, spindels, tandwielen, draaizuigers of excentrische rotor. Hierdoor wordt een constant volume aan vloeistof aangezogen en respectievelijk uitgeperst. Doordat dit volume min of meer recht evenredig is aan het toerental van de pomp wordt een verdringerpomp ook wel een volumetrische pomp genoemd.

Verdringerpomp types

Er bestaan twee groepen verdringerpompen: lineaire (of oscillerende) en roterende verdringerpompen. Bij oscillerende verdringerpompen wordt het verdringerlicham (plunjer, zuiger of membraan) heen en weer bewogen om de zuig- en perskracht uit te oefenen. Bij een roterende verdringerpomp daarentegen zorgt het ronddraaien van de pompelementen voor de verplaatsing van de vloeistof. De meest voorkomende soorten roterende verdringerpompen zijn lobbenpompen, draaizuigerpompen, excentrische wormpompen, schroefspindelpompen / spindelpompen, tandwielpompen (ook tandradpompen genoemd), schottenpompen en slangenpompen / peristaltische pompen.

verdringerpomp types

Wanneer een verdringerpomp toepassen?

1. Viskeuze vloeistoffen

Water en dunne vloeistoffen kunnen heel goed door een centrifugaalpomp verpompt worden. Voor het verpompen van viskeuze vloeistoffen dient daarentegen een verdringerpomp gebruikt te worden. Al bij een viscositeit van 300 mPas neemt het rendement van een centrifugaalpomp door de interne wrijving namelijk af, met als gevolg een lagere opvoerhoogte en slechtere NPSHr.

2. Kwetsbare producten

Een verdringerpomp is zeer geschikt voor toepassingen waarbij product beschadiging voorkomen moet worden. Of het nu gaat om het verpompen van producten met (grote) vaste delen, zoals yoghurt met stukjes fruit, of shear-gevoelige producten, zoals sauzen of room.

3. Doseren

Zoals eerder uitgelegd zijn verdringerpompen zogenaamde volumetrische pompen. Het debiet van de pomp (dat praktisch evenredig is met het toerental) kan daarom voor een ruwe dosering (>1% nauwkeurigheid) of op andere procesonderdelen ingesteld worden. Onze experts helpen u graag met de selectie van de juiste pomp en aandrijving.

4. Wisselende tegendrukken

In tegenstelling tot een centrifugaalpomp is een verdringerpomp praktisch ongevoelig voor wisselende tegendrukken.

5. Hoge drukken en relatief kleine capaciteit

Heeft u te maken met een hoge druk in combinatie met een relatief kleine capaciteit? Dan adviseren wij u om voor een verdringerpomp te kiezen.

De juiste verdringerpomp selecteren

Natuurlijk gaat de selectie van de meest geschikte verdringerpomp voor een specifieke toepassing uit van de theorie. Criteria als doorzet per omwenteling en de berekening van de goede vullingsgraad spelen hier uiteraard een belangrijke rol in. Verdringerpompen laten zich echter niet helemaal op hun goede werking voorspellen. Ook vormen ze al door hun grote diversiteit een uitdaging. Daarom is het de kunst om, op basis van ervaring en de juiste afwegingen, de perfecte combinatie van pompprincipe, prestatie en applicatie te vinden. Bij de keuze van een efficiënte en betrouwbare pompoplossing hebben onze ervaren specialisten daarom veel aandacht voor de specifieke samenstelling van product- en proceseigenschappen die uw situatie uniek maken.

Vleesverwerking - Vleesmassa / deboned meat - BINEM vatenlediger Brood en banket - Amandelspijs - Kecol plunjerpomp / insteekpomp Visverwerking - Visfilet - Murzan PI-50 luchtgedreven membraanpomp met flappers Brood en banket - Koekdeeg - Kecol plunjerpomp / insteekpomp

Producteigenschappen

1. Viscositeit

De viscositeit van de te verpompen vloeistof is één van de belangrijkste criteria om het juiste type verdringerpomp te bepalen. Door precies de juiste pompgrootte te selecteren weten onze experts, zelfs bij hoogviskeuze vloeistoffen, ondervulling van de pomp te voorkomen. Ondervulling kan namelijk tot cavitatie, luchtinslag en vervolgens tot pulsatie en productbeschadiging leiden. En is uw product zo viskeus dat het niet aangezogen kan worden? Met onze uitgekiende oplossingen en hopperpompen zorgen wij altijd voor de probleemloze vulling van de pompkamer.

2. Kwetsbare media

Beschadiging van kwetsbare producten is een sluipend fenomeen in de voedingsmiddelenindustrie. De gekozen pomp heeft een allesbepalende invloed op het te verpompen product. Hierbij gaat het meestal niet om het verpompen van vloeistoffen met vaste delen maar om het voorkomen van shear in de vloeistof. Shear (afschuifkrachten) is het resultaat van o.a. het afwikkelprincipe van de pompconstructie, de omtreksnelheid van het roterende element en de interne slip in de pomp. Binnen ons uitgebreide programma verdringerpompen beschikken wij over diverse pompprincipes die uitstekende eigenschappen hebben om de meest shear-gevoelige vloeistoffen zeer vriendelijk te verpompen.

Proceseigenschappen

1. Hygiënische eisen

In de voedingsmiddelen-, cosmetische en farmaceutische industrie worden meestal (zeer) hoge eisen gesteld aan de toegepaste apparatuur. De pompen voor deze branches hebben daarom vaak een hoog afwerkingsniveau, met een lage oppervlakteruwheid en hoogwaardige materialen. Ook moeten pompen meestal aan specifieke hygiënenormen (bijv. EHEDG) voldoen en/of meedraaien tijdens de CIP/SIP procedure. Op basis van uw proces en het gewenste hygiëne-niveau adviseren onze specialisten u graag bij de selectie van de perfecte EHEDG-gecertificeerde pomp.  Saus productie - Diced tomatoes - Pompaggregaat met Bornemann spindelpomp op flensframe

 

3. Abrasiviteit

Het verpompen van een slijtend product, zoals tomatenpuree (met harde pitjes en zand) of wei (met een zeer fijne kristallen) heeft veel impact op de levensduur van de pomp. Naast een slimme materiaalkeuze zorgt de juiste selectie van toerental en pompprincipe voor minder slijtage aan de pomp.

4. Vaste delen

Niet alle soorten verdringerpompen lenen zich voor het verpompen van vloeistoffen met (grote) vaste delen.  Ons veelzijdige assortiment biedt ongekende mogelijkheden. Zo kunnen de luchtmembraanpompen van Murzan, met hun vrije doorlaat van maar liefst 100 mm, complete visfilets, champignons of eieren verpompen.

5. Specifieke eigenschappen van de vloeistof

Heeft het verpompte product een thixotrope of dilettant gedrag? Is er sprake van kristalvorming of schuimvorming? Koelt het product af en stolt het in de pomp of wordt het juist te warm waardoor karamelisatie, coagulatie of separatie optreedt? Wat de karakteristieken van uw product ook zijn, wij delen onze ervaring en kennis graag met u!

 

 

2. Specifieke proceskarakeristieken

Dient de gekozen pomp pulsatievrij te functioneren of volledig lekvrij (dus asafdichtingsloos) te zijn? Moet de pomp droog kunnen lopen of in staat zijn om te doseren? Naast hygiëne kunnen dus allerlei andere proceseisen bepalend zijn bij de keuze van de juiste verdringerpomp. Vraag advies aan onze specialisten. Zij kennen de finesses van de processen in uw branche.

    Bier productie - Doseren aroma's - Bornemann SLH spindelpomp

Ons assortiment verdringerpompen

Wij werken al jaren nauw samen met gerenommeerde pompenfabrikanten en bieden het breedste pakket EHEDG-gecertificeerde verdringerpompen. De diversiteit aan beschikbare pompprincipes en toepassingsmogelijkheden is uniek op de markt. Voor u de zekerheid van de perfecte pomptechniek voor de hygiënische verwerking van al uw (hoog) viskeuze vloeistoffen.

Ons assortiment verdringerpompen bevat de volgende productlijnen:

Klik hier om onze verdringerpompen te ontdekken.  Heeft u hulp nodig bij de keuze van de beste pomptechnologie? Neem gerust contact op met onze specialisten en profiteer van onze ervaring!

Bornemann SLH-4G hygiënische spindelpomp - schroefspindelpomp Mouvex HFlo hygiënische oscillerende zuigerpompAmpco ZP hygiënische draaizuigerpomp in RVS uitvoering PCM Eco Moineau C compacte excentrische wormpomp Chocolade-industrie - Broquet B tandwielpomp met verwarmingsmantel PCM Delasco DL/DSC hygiënische slangenpomp Mouvex P-serie schottenpomp Murzan PI-50 hygiënische luchtgedreven membraanpompKecol hygiënische plunjerpomp

Unieke range

De ongekende diversiteit aan EHEDG-gecertificeerde pompen in ons pakket geeft u altijd de zekerheid van de perfecte pompkeuze voor uw toepassing.

Specialisatie

Als enige specialist op het gebied van hygiënische verdringerpompen zorgen wij al jaren voor het beste advies en de mooiste innovaties.

Expertise

Met meer dan 25 jaar ervaring kennen wij de finesses van de processen en applicaties in uw branche. Gebruik onze kennis!